Fria Tidningen

Riksdagen röstar om Västsahara

I morgon väntas riksdagen rösta om ett erkännande av Västsahara. Om en majoritet röstar för ett erkännande går frågan vidare till regeringen, som sedan fäller det slutgiltiga avgörandet. Då kan Sverige bli det första landet i EU som erkänt Västsahara.

– Det är oerhört viktigt att det blir ett erkännande. Det skulle sända en viktig signal åt en konflikt som har pågått i trettiofem år, säger Kjell Havnevik, professor vid Nordiska Afrikainstitutet, som följer Västsaharafrågan.

Redan i november röstade en majoritet i riksdagens utrikesutskott för ett erkännande, efter att de rödgröna oppositionspartierna med stöd av Sverigedemokraterna gjort gemensam sak. Men dagens omröstning i riksdagens kammare kan bli en riktig nagelbitare, där så lite som en röst kan komma att fälla avgörandet. Om samtliga ledamöter röstar, skiljer det nämligen bara en röst mellan oppositionen och regeringspartierna.

– Jag ser det här beslutet som betydande för avkoloniseringen av Västsahara och om Sverige blir ett föregångsland kan man fortsätta påverkansarbetet inom EU, säger Kjell Havnevik.

Om förslaget får majoritet i dagens omröstning går frågan vidare till regeringen, som formellt beslutar om erkännande av stater. Men på regeringskansliet vill man inte uttala sig om hur man kommer hantera frågan om det blir ett ja från riksdagen.

– Jag ber dig att återkomma när beslutet är taget, säger en informationsansvarig på UD:s presstjänst.

Regeringspartierna är uttalat skeptiska och vill inte erkänna Västsahara som en egen stat. Framför allt handlar det om att västsaharierna inte har kontroll över sitt territorium. Men Kjell Havnevik, hoppas att regeringen följer riksdagens beslut om det i dag blir majoritet för förslaget.

– Det är viktigt att regeringen tar till sig riksdagens rekommendation eftersom rikdagen representerar folkets röst, säger han.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ja till att utreda ambulansavgifter

Den borgerliga landstingsmajoriteten har röstat igenom ett förslag att utreda om det ska kosta att åka taxi. Beslutet möts av kraftig kritik.

Stockholms Fria

© 2024 Fria.Nu