Fria Tidningen

Protester mot vapenmässa

I veckan arrangeras Sveriges första vapenmässa på Stockholmsmässan i Älvsjö. Flera organisationer är kritiska och i dag planeras en motdemonstration utanför mässan där demonstranterna ska spela döda.

– Tanken är att visa på vapenhandelns yttersta konsekvenser. Vapen kan bara användas för att döda, lemlästa och hota, säger Puma Berg, från nätverket Ofog, som kommer att delta i manifestationen.

Mässan som pågår i tre dagar har som syfte att ge små och medelstora baltiska företag möjlighet att visa upp sina produkter på hemmaplan. Bland annat kommer svenska Saab, som tillverkar stridsflygplanet Jas att finnas på plats och norska Kongsberg, som bland annat tillverkar missiler.

Erik Hasselström, som är projektledare för vapenmässan FDS Nordic, menar att det är en viktig mötespunkt.  

– Det finns många kompetenta företag som arbetar med vapen och säkerhet i regionen. På många utländska mässor är det dyrt att ställa ut så det här är ett bra tillfälle för dem att nå ut, säger han.

Men flera organisationer är starkt kritiska till att Sverige nu har fått sin första vapenmässa. Nätverket Ofog har tillsammans med Stockholms Fredsförening och Kvinnor för fred startat kampanjen ”Stoppa dödsmässan”. Under dagen kommer de att anordna en manifestation där deltagarna ska spela döda. På en given signal ska demonstranterna lägga sig på marken. Puma Berg från Ofog, menar att det är viktigt att protestera.

– Sverige är världens största exportör av vapen räknat per person, mässan är en logisk följd av detta men också ett tecken på att Sverige vill vara en ännu tydligare del i den globala vapenindustrin, säger hon.

Men Erik Hasselström, håller inte med om kritiken. Han anser att vapenindustrin är behövlig och säger att det är viktigt med en fungerande försvarsmakt, speciellt vid internationella insatser.

– Jag anser att vapen har ett berättigande. Problematiken handlar främst om vem som står bakom vapnet och inte vapnet i sig. Om vi tittar på de konflikter som Sverige deltar i gör vi det under FN. Ta Afghanistan som exempel, om inte de internationella förbanden funnits skulle inte konflikten kunnat dämpas.

Nu hoppas han att vapenmässan ska bli ett återkommande inslag som arrangeras vartannat år. Men Puma Berg, från Ofog, har en annan vision. 

– Vi hoppas så klart att vapenmässan ska stoppas. Export av vapen resulterar inte i fred utan mer våld. Upprustning leder till instabilitet. Om målet är att skydda mänskliga rättigheter så är inte vapenhandel rätt väg att gå, satsa pengar på utbildning och fattigdomsbekämpning istället.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ja till att utreda ambulansavgifter

Den borgerliga landstingsmajoriteten har röstat igenom ett förslag att utreda om det ska kosta att åka taxi. Beslutet möts av kraftig kritik.

Stockholms Fria

© 2025 Fria.Nu