Fångar gör lysande Shakespeare | Fria.Nu

Recension


Caesar måste dö
Regi: Paolo & Vittorio Taviani

Fria Tidningen

Fångar gör lysande Shakespeare

Caesar måste dö är ett storskaligt kammarspel som utspelas bakom murarna. En mycket hoppfull film, skriver Katarina Andersson.

Vinnaren av årets Guldbjörn i Berlin Caesar måste dö är ett storskaligt kammarspel som äger rum innanför murarna till ett italienskt fängelse. Internerna själva står för rollprestationerna, något de gör med den äran. Och inlevelse, i dubbel bemärkelse.

Den här säsongen ska fängelsets teatergrupp spela Shakespeares Julius Caesar. I repetitionerna, som övertar fångarnas innehållslösa vardag, tänjs gränserna mellan fiktion och verklighet på flera plan.

Filmen både inleds och avslutas med den färdiga föreställningen, och däremellan lyckas Bröderna Taviani förmedla konstens förmåga att skapa ett fritt rum även bakom lås och bom. Emellertid, när föreställningen är över återgår livet till det vanliga i cellen, och då kan konsten – att ha fått uppleva ett alternativ – kännas som en förbannelse.

Salvatore Striano som då spelar sig själv och tilldelas rollen som Brutus står i filmens centrum. Striano är en före detta camorrist som avtjänade sitt straff i samma fängelse där Caesar måste dö nu utspelar sig. I dag har han lämnat maffian och arbetar som skådespelare. Det är en mycket hoppfull film.

Svensk premiär 7 december.

Annons

Rekommenderade artiklar

Den glada frankofilens val

Recension

Ben och Jeff får ingivelsen att spela in en porrfilm med sig själva som enda agerande. Do not disturb är en vansinnigt roligt fransk relationskomedi.

Fria Tidningen

Om en vidrig storskalig djurindustri

Recension

Dokumentären Canned dreams blottlägger den storskaliga matindustrin och berör på djupet med en rad gripande scener. Martin Holmström har sett den.

Fria Tidningen

Våldsorgie i skuggan av finanskrisen

Recension

Den undre världen är som en spegling av den övre. Killing them softly tar sig an finanskrisen utifrån gangstergenren. Martin Holmström berörs av det råa våldet.

Fria Tidningen

Magisk socialrealism med överlevnadstema

Recension

Med ett grynigt, närgånget foto berättar independentfilmaren Benh Zeitlin en olycksbådande saga om den lilla människans kamp mot starka naturkrafter och klimatkrisens hotande apokalyps. Mäktigt, tycker Kristian Borg.

Fria Tidningen

© 2021 Fria.Nu