Fria Tidningen

Kräver skadestånd för tvångssterilisering

I förra veckan krävde RFSL och en rad organisationer statligt skadestånd för personer som tvingats att sterilisera sig i samband med könskorrigerande operationer. På Facebook har hittills ett 40-tal personer anmält sitt intresse för att driva skadeståndsanspåk.

– De reaktioner vi har fått är väldigt positiva, många har väntat länge på någon form av erkännande, säger Kerstin Burman, jurist som tillsammans med RFSL kommer att driva ärendena.

Steriliseringskravet är ett måste för den som vill byta könstillhörighet i Sverige i dag. Det innebär att äggledaren eller sädesledaren klipps av och likaså möjligheten att få biologiska barn. Regeringen har i en proposition föreslagit att kravet på sterilisering ska tas bort till nästa år, men samtidigt har inga skadeståndsmöjligheter diskuterats från politiskt håll. Något som RFSL tillsammans med organisationerna KIM, FPES och Diskrimineringsbyrån i Uppsala (DU) nu kräver.

– Vi hade önskat att regeringen skulle ha tagit ett eget initiativ till det här eftersom de nu ska avskaffa steriliseringskravet. Det är svårt att säga om det beror på politisk ovilja eller slapphet men andra grupper som tidigare har steriliserats i Sverige har fått skadestånd genom en lag, säger Kerstin Burman.

På Facebook efterlyser man nu personer som har erfarenheter av tvångssterilisering och som vill driva skadeståndsanspråk. I Sverige rör det sig sammanlagt om ett 100-tal personer. Anspråken som kommer att utkrävas ligger på minst 175 000 kronor.

– Jag tror att möjligheterna att få skadestånd är goda eftersom det nu finns en regeringsproposition som säger att tvångssteriliseringar kommer att avskaffas.

Hur ser du på möjligheten att regeringen själv kommer föreslå rätt till skadestånd?

– Det kanske låter pessimistiskt men med tanke på hur lång tid det har tagit att utreda om kravet för tvångssterilisering ska vara kvar eller inte, tror jag att ett sådant initiativ kommer att dröja.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

"Ett brott mot mänskliga rättigheterna"

I mitten av 90-talet gjorde Anna Kristjánsdóttir en könskorrigering som innebar att hon var tvungen att sterilisera sig. Nu hoppas hon att kravet på sterilisering vid juridiskt könsbyte helt ska slopas men är samtidigt tveksam till skadeståndskraven.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu