Mjölk produceras av både glada och ledsna kor
Svenska mjölkproducenter har både klimat och svenska regelverk att brottas med vilket förvårar deras möjlighet att konkurrera med övriga länder i EU, där kraven ser helt annorlunda ut. Trots detta finns det svensk mjölkbönder som drar verksamheten ett steg längre.
Sju Gårdar är en Uppländsk mjölkproducent som i juni 2010 var först i Sverige med klimatcertifierad mjölk. Lars Höök, presstalesman för Sju Gårdar, berättar att klimatcertifieringen för deras del innebär att alla mejerivaror från deras gårdar därmed lever upp till KRAVs och Svenskt Sigills klimatregler. Vilket bland annat innebär att Brasiliansk soja är bannlyst på gårdarna och att de odlar merparten av kornas foder själva. Men klimatarbetet innebär även annat.
– Vi använder bara grön el och vi har förbundit oss att minska vår förbrukning av energi och fossila bränslen, säger han.
Dessutom, berättar han, brukas mulljordarna skonsamt för att minska utsläpp av klimatgaser. Och genom att analysera grödor, jordar och gödsel försöker de även anpassa mängden gödseln, för att undvika onödigt läckage som bland annat resulterar i övergödda sjöar. Så mycket som en tredjedel av klimatgaserna i den vanliga mjölkproduktionen är direkt kopplade till foderproduktionen. Det är också menar han i foderproduktionen de största klimatvinsterna finns att hämta.
“Sverige och Finland är föregångsländer vad gäller betesrätt”, säger WSPA:s generalsekretare Roger Pettersson i ett pressuttalande. Uttalandet görs i samband med en kampanj som organisationen driver där man vill synliggöra vad man menar är en pågående industrialiseringen som kan leda till att direktiv kring utevistelser för kor försvinner inom EU, på samma sätt som har skett i USA. “Denna utveckling hotar både 23 miljoner mjölkkors välfärd och miljön", skriver WSPA.
Lars Höök vad tänker du om WSPA:s farhågor och vad säger och gör Sju Gårdar när det kommer till kohälsa och betesrätt?
– Jag kan inte exakt säga hur det ser ut i övriga Europa. Men det står ju i svensk lagstiftning att korna ska vara ute, vilket vi tycker är bra. Utevistelser är något vi aldrig tummar på. Vi brukar anordna kosläpp första veckan i maj, sedan går de ute till september-oktober någon gång. Vilket ger dubbelt bra effekt, det är båda bra för korna och för miljön.
Ni jobbar enligt devisen: friska och välmående kor ger en lägre klimatpåverkan per kilo, vad betyder detta i praktiken?
– En ko som mår bra ger mer mjölk helt enkelt, slår man sedan ut kons egen klimatpåverkan på fler liter mjölk ger det en lägre påverkan per liter. Eller per kilo om det handlar om köttproduktion, de växer snabbare om de mår bra.
World Society for the Protection of Animals, WSPA, strävar efter att skapa en värld där djurvälfärd respekteras och djurmisshandel har upphört. De är aktiva i fler än 50 länder och har en rådgivande status gentemot Europeiska Rådet och samarbetar med nationella regeringar och FN.
Svenska resultat från WSPAs undersökning i samband med kampanjen
Åtta av tio svenskar (81 %) skulle undvika att köpa mjölkprodukter som framställts med mjölk från kor som bara får vara inomhus
56 % var inte medvetna om att en stor del av mjölken som produceras i EU görs av kor som inte får vara ute
Nio av tio (94 %) anser att kor ska ha rätt till bete under sommarmånaderna
Sju Gårdar producerar omkring 5 miljoner liter mjölk varje år. Vilket motsvarar ungefär en femtedel av all ekomjölk i Uppland. En liter mjölk ger, i genomsnitt i Sverige, upphov till klimatgaser motsvarande ett kilo koldioxid.
Ur ett produktionsperspektiv släpper varje invånare i Uppsala län årligen ut motsvarande cirka 6 ton koldioxid.
KÄLLA: sjugardar.se wspa.se miljomal.se
