Fria Tidningen

Elevstrejk mot lärarlöner

Sedan det nya löneavtalet för lärare slöts har det höjts protester från flera lärare som menar att lönerna fortfarande är för låga. Nu protesterar även eleverna.

– Det drabbar oss om lärarlönerna inte är tillräckligt höga, säger eleven Marcus Obligado.

Det var i slutet av september som avtalet om de nya lärarlönerna slöts. Kravet på 10 000 kronor mer i månaden hörsammades inte, utan istället kom facket och arbetsgivarna överens om en löneökning på 1 100 kronor i månaden. Det har väckt högljudda protester bland landets lärarkår. Förra helgen hölls bland annat landsomfattande demonstrationer mot avtalet. Nu får lärarna stöd från eleverna på Globala gymnasiet i Stockholm som på onsdag arrangerar en strejk.

– Vi menar att det äventyrar vår framtid om lärarnas intressen inte tillvaratas. Det innebär sämre undervisning eftersom lärarna varken har tid eller engagemang, säger Marcus Obligado, som tillsammans med en grupp elever har tagit initiativet till strejken.

Under förmiddagen räknar de med att runt 400 av skolans drygt 600 elever kommer att delta i strejken som ska hållas på skolgården. Tal och debatter står i fokus och kravet är att avtalet rivs upp.

– Rösterna för högre lära¿löner har inte tystats, problemet är att ingen lyssnar längre, säger Marcus.

Trots att avtalet väckt omfattande missnöje menar lärarfacket att lärarna ändå är blygsamma vinnare i årets avtalsrörelse. Lärarnas löneökning på 1100 kronor motsvarar ungefär 300 kronor mer i månaden än andra jämförbara grupper, som i snitt får runt 800 kronor i löneökning.

– Det är Lärarförbundets opinionsarbete som har drivit fram stödet för lärarna som får högre lön än andra grupper. Men det här avtalet är bara ett första steg, säger Mattias Åström, förhandlingschef på Lärarförbundet.

Han hoppas att det nya avtalet innebär en viss uppgradering av läraryrkets status, men menar samtidigt att det är viktigt att lärarna fortsätter att trycka på för högre löner. Elevernas initiativ ser han som viktigt.

– Alla yttringar för högre löner är otroligt viktiga för bättre avtal. Det är betydande att även eleverna kan göra sina röster hörda när det gäller krav på bra lärare och förutsättningar i skolan, säger han.

Marcus Obligado hoppas att morgonsdagens strejk ska leda till att fler elever tar ställning för högre lärarlöner.

– Jag hoppas att det här blir startskottet för en landsomfattande debatt utifrån ett elevperspektiv. Fler elever ska känna att de kan agera om de vill.

Fakta: 

Avtalet i korthet:

• Avtalet är fyraårigt och innehåller en löneökning på minst 4,2 procent det första året.

• År två ligger löneökningen på det så kallade industrimärket, på 2,6 procent, och följs av två sifferlösa år.

• Det fjärde året är uppsägningsbart.

• I snitt innebär avtalet cirka 1 100 kronor mer per månad för landets lärare.

Fakta: Lärarförbundet

Medellön för lärare:

Grundskollärare, låg- och mellanstadiet: 26 761 kronor

Grundskollärare, högstadiet: 27 322 kronor

Gymnasielärare: 29 031 kronor

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ja till att utreda ambulansavgifter

Den borgerliga landstingsmajoriteten har röstat igenom ett förslag att utreda om det ska kosta att åka taxi. Beslutet möts av kraftig kritik.

Stockholms Fria

© 2024 Fria.Nu