Fria Tidningen

Kampanj mot orättvis hyrskatt

I veckan lanserade Hyresgästföreningen kampanjen ”Avskaffa hyrskatten”. Genom namnunderskrifter hoppas man få regeringen att agera mot orättvisa skattevillkor för hyresrätter.

– Vi vill tydliggöra hur hyreslägenheter skattemässigt missgynnas, säger Hyresgästföreningens André Johansson.

Det var i samband med den internationella hyresgästdagen i måndags som Hyresgästföreningen lanserade sin nya kampanj. Tanken är att uppmärksamma de skattemässiga fördelar som bostadsrätter och villor får genom bland annat rot- och ränteavdraget. Årligen rör det sig om ett värde av 39,6 miljarder kronor i skattelättnader.

– En nybyggd hyresrätt är 2 000 kronor dyrare per månad än ett nybyggt hus eller en bostadsrätt. Landets tre miljoner hyresgäster betalar alltså en extra hyrskatt som övriga medborgare inte belastas med, säger André Johansson, pressekreterare på Hyresgästföreningen riksförbundet.

Han menar att de fördelaktiga skatteavdragen gör att många fastighetsägare väljer att investera i bostadsrätter istället för hyresrätter, något som leder till en allt större brist på hyreslägenheter. Reinhold Lennebo, vd på Fastighetsägarna, bekräftar trenden.

– Det är tydligt att det har skett en enorm omvandling av hyresrätter till bostadsrätter under de senaste tio åren. I centrala Stockholm rör det sig om en halvering av antalet hyresrätter, säger han.

Villkoren för rotavdraget är också något som kritiseras av kampanjen. Eftersom avdraget bara kan utnyttjas av dem som äger sin bostad innebär renoveringar av hyresrätter ofta höga hyreshöjningar.

– Om man byter kök i en villa på Lidingö får man dra av 50 000 kronor per person i hushållet men om en fastighetsägare byter kök i en hyreslägenhet så får hyresgästerna stå för hela notan. Det finns fall där renoveringar har inneburit hyreshöjningar på upp till 60–70 procent, säger André Johansson.

I våras tillsatte regeringen en utredning för att titta på om beskattningen av hyreslägenheter är missgynnade och vilka åtgärder som krävs. På regeringskansliet vill man inte före¿gå utredningen och hänvisar istället till rapporten som förväntas vara klar i oktober 2013. André Johansson hoppas att utredningen leder till konkreta åtgärder.

– Vi hoppas att man inte bara fastställer orättvisorna utan också åtgärdar dem. Bland annat vill vi att regeringen inför rotavdrag även för hyreslägenheter samt slopar fastighetsskatten på hyresrätter, säger han.

Vad hoppas du att er kampanj leder till?

– Förhoppningen är att fler hyresgäster ska bli medvetna om situationen så att vi kan skapa opinion och visa att det finns stöd för en politisk förändring.

Fakta: 

Ojämlika skattevillkor:

Hyresgästföreningen lyfter fram tre områden där villor och bostadsrätter har skattefördelar.

Ränteavdraget: 2006 avskaffades räntebidrag och investeringsstöd till hyreslägenheter, medan ränteavdraget till bostadsrätter och villa blev kvar. Det betyder att bostadsrätts- och villaägare får subventioner till sitt boende utan att hyresgästerna får en krona.

Rotavdraget: Rot-avdraget är ett skatteavdrag för underhåll av hus och lägenheter. Det kostade staten 13,6 miljarder kronor 2011. Avdraget gäller i dag bara för de som äger sin bostad, vilket gör att renoveringar av hyresrätter ofta kan innebära extrema hyreshöjningar.

Fastighetsskatten: Den som äger en villa betalar fastighetsskatt på sitt hus, men den som äger ett hyreshus betalar både fastighetsskatt på sitt hus, och skatt på vinsten av sin verksamhet. När villaägaren betalar skatt en gång på sitt hus, betalar alltså hyresvärden skatt två gånger. Och i slutändan blir det hyresgästerna som får betala.

Källa: www.avskaffahyrskatten.nu

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ja till att utreda ambulansavgifter

Den borgerliga landstingsmajoriteten har röstat igenom ett förslag att utreda om det ska kosta att åka taxi. Beslutet möts av kraftig kritik.

Stockholms Fria

© 2024 Fria.Nu