Fria Tidningen

Skärpta klimatmål krävs för att rädda korallrev

Det internationella målet att inte låta den globala uppvärmningen överstiga två graders ökning räcker inte för att rädda livsviktiga koraller. Det visar en ny studie som presenterades i söndags.

Vid en global temperaturökning på två grader kan cirka 70 procent av världens koraller år 2030 ha drabbats av långsam nedbrytning. Det visar den första omfattande studien av korallreven som presenterades i söndags i tidskriften Nature Climate Change.

”Om mänskligheten vill behålla minst hälften av de återstående korallreven får den globala temperaturen inte öka med mer än 1,5 grader Celsius. Att begränsa den globala uppvärmningen till två grader Celsius kommer sannolikt inte att rädda merparten av korallreven”, slår rapporten fast.

Även vid en global temperaturökning på 1,5 grader Celsius är det troligt att endast hälften av världens koraller överlever, enligt studien.

De åtaganden som världens länder gjort om att minska sina utsläpp av växthusgaser räcker heller inte för att begränsa temperaturökningen till två grader Celsius, främst på grund av förbränningen av olja, gas och kol. Mänskligheten är istället på väg att värma upp planeten med i genomsnitt tre till fyra grader Celsius, enligt forskningsinitiativet Climate Action Tracker. Temperaturökningar som de flesta forskare anser vara ”katastrofala”.

Den globala temperaturen har stigit 0,8 grader Celsius hittills vilket redan har smält mycket av Arktis och gett upphov till kostsamma och extrema väderförhållanden runt om i världen. Att hålla den globala temperaturökningen under två grader är bara en fråga om politisk vilja, inte teknik, säger Bill Hare, chef för Climate Analytics som är involverade i Climate Action Tracker.

– Vi måste inse vad som står på spel om temperaturen stiger. Länder måste vara ambitiösa i sina utsläppsminskningar om korallreven ska ha en chans, säger en av rapportförfattarna, Malte Meinshausen, vid Institutionen för geovetenskap vid universitetet i Melbourne.

Korallreven anses av många vara ett av de livsuppehållande system som är nödvändiga för människans överlevnad. För mer än 2,6 miljarder människor är fisk och skaldjur den huvudsakliga proteinkällan. Korallreven utgör hemvist för många fiskar och reven är livsviktiga för en tredjedel av alla havets arter, enligt Internationella naturvårdsunionen, IUCN. Reven utgör också ett viktigt skydd för strandlinjen vid stormar.

Koraller kan överleva höjda temperaturer tillfälligt men vid höjda temperaturer under lång tid kan korallerna dö i stora antal – som de gjorde 1998 då 16 procent av världens tropiska koraller blektes och dog. Utsläppen av växthusgaser värmer inte bara haven, de har också gjort dem 30 procent surare. Världshaven och atmosfären är intimt förbundna. När koldioxid släpps ut i atmosfären vid förbränning av fossila bränslen blir en del av koldioxiden kolsyra, i förening med karbonatjoner i havsvattnet. Genom detta upplöses korallreven.

– Slutsatsen är att mänskligheten kommer att förlora allt som korallreven tillhandahållit i tusentals år, säger medförfattaren Simon Donner, marinbiolog och klimatolog vid British Columbia-universitetet.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Rika länder bromsar klimatarbete

I fredags avslutades ännu en vecka av internationella klimatförhandlingar i Bonn i Tyskland. Men forskare och miljöorganisationer menar att få framsteg kan göras så länge ledande politiker dansar efter den fossila bränsleindustrins pipa.

Fria Tidningen

Experter varnar för attack mot Iran

Samtidigt som Israels regering hotar att på egen hand anfalla Irans kärnengergianläggningar varnar en stor grupp amerikanska ex-politiker, militärer och säkerhetsexperter för konsekvenserna av en sådan attack.

Fria Tidningen

”Rysslands kval en varningsklocka”

En vindturbin på en hektar jordbruksmark kan generera klimatvänlig energi för 300 000 dollar per år. Istället betalar USA:s regering ut miljarder i subventioner till etanolbränsle. Efter de svåra bränderna i Ryssland manar matexperter till nytänkande.

Fria Tidningen

Ex-presidenter kritiserar drogkrig

Det långa ”kriget mot drogerna” har inte bara skadat de länder där det förs, utan också förvärrat spridningen av hiv. Det säger tre latinamerikanska ex-presidenter i en deklaration inför den internationella aids-konferensen i Wien.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu