Fria Tidningen

”Rysslands kval en varningsklocka”

En vindturbin på en hektar jordbruksmark kan generera klimatvänlig energi för 300 000 dollar per år. Istället betalar USA:s regering ut miljarder i subventioner till etanolbränsle. Efter de svåra bränderna i Ryssland manar matexperter till nytänkande.

– Det smartase USA kan göra är att fasa ut subventionerna av etanol, säger Lester Brown, grundare av Washington-baserade Earth Policy Institute, med anledning av den oöverträffade värmeböljan i västra Ryssland som drabbat jordburket hårt och dödat minst 15 000 människor.

– Lärdomen är att vi måste ta klimatförändringen på mycket större allvar, och göra stora och snabba minskningar av utsläppen innan vi förlorar kontrollen, säger Lester Brown.

Genomsnitttemperaturerna i juli var åtta grader celsius över det normala i Moskva.

– En sådan enorm ökning i temperaturen över en hel månad har vi aldrig tidigare hört talas om, säger Brown.

I måndags var temperaturen i Moskva 37 grader, jämfört med det normala för agusti på 21 grader. Det var den 28:e dagen i rad som temperaturen översteg 30 grader.

Jordfuktigheten har sjunkit till nivåer som bara inträffar en gång på 500 år, säger Brown. Skörden av vete och andra grödor väntas minska med 40 procent eller mer i Ryssland, Ukraina och Kazakhstan – regioner som står för en fjärdedel av världens veteexport.

För några dagar sedan meddelade Rysslands president Vladimir Putin att landet kommer att förbjuda all export av vete på grund av den svåra torkan. Hur mycket matpriserna kommer att stiga går inte att förutse, enligt Lester Brown. Men i början av augugsti var priset på vete, majs och sojaböner faktiskt är något högre än i augusti 2007, i början på den globala matkrisen.

Klimatexperter tror att värmeböljor och perioder av svåra torka kan bli fler och intensivare på grund av den globala uppvärmningen. Om en värmebölja liknande den i Ryssland drabbade veteproducerande regionen nära Chicago eller Peking, skulle effekterna bli många gånger värre eftersom dessa regionen producerar fem gånger så mycket vete som Ryssland. Det skulle kunna leda till en förlust av 100 till 200 miljoner ton vete, med oöverskådliga effekter på världens matförsörjning.

Enligt en färsk studie av Jarrod Welch på University of California har risproduktionen i delar av Asien redan minskat med 10 till 20 procent på grund av stigande nattliga temperaturer de senaste 25 åren. Studien är den första av sitt slag och omfattade 227 farmer.

Med en sådan press på världens matproduktion är det helt enkelt tjurskalligt att använda 25 procent av USA:s spannmål för att producera bilbränsle, anser Lester Brown.

– Rysslands värmebölja är en varningsklocka för världen när det gäller den globala matproduktionens sårbarhet, säger Brown.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Rika länder bromsar klimatarbete

I fredags avslutades ännu en vecka av internationella klimatförhandlingar i Bonn i Tyskland. Men forskare och miljöorganisationer menar att få framsteg kan göras så länge ledande politiker dansar efter den fossila bränsleindustrins pipa.

Fria Tidningen

Skärpta klimatmål krävs för att rädda korallrev

Det internationella målet att inte låta den globala uppvärmningen överstiga två graders ökning räcker inte för att rädda livsviktiga koraller. Det visar en ny studie som presenterades i söndags.

Fria Tidningen

Ex-presidenter kritiserar drogkrig

Det långa ”kriget mot drogerna” har inte bara skadat de länder där det förs, utan också förvärrat spridningen av hiv. Det säger tre latinamerikanska ex-presidenter i en deklaration inför den internationella aids-konferensen i Wien.

Fria Tidningen

Även i fattiga länder blir många sjuka av rökning och dålig mat

Människor som röker, äter dålig mat och rör sig för lite blir sjuka. Man säger att de blir sjuka av sin livsstil. De får problem med hjärtat, cancer och diabetes. 388 miljoner människor kommer att dö av sådana sjukdomar inom tio år. Det blir ett stort problem i världens fattiga länder, skriver tidningen Nature.

© 2024 Fria.Nu