Fria Tidningen

Greenpeace bordade rysk oljeplattform

Hallå där Dima Litvinov, svensk aktivist från Greenpeace, som i veckan genomförde en aktion mot oljeplattformen Prirazlomnaya i Barents hav för att sätta stopp för det ryska företaget Gazproms oljeborrning i Arktis.

Varför genomförde ni aktionen?

– Eftersom vi anser att oljebolagens exploatering av Arktis måste sluta. Det är obscent att borra efter olja i ett så känsligt område; om en oljespridning inträffar så finns det nästan inga möjligheter att sanera samtidigt som det får enorma konsekvenser för miljön.

Hur gick aktionen till?

– Vi band fast en gummibåt i ankaret till det hotellskepp där arbetarna på oljeplattformen sover. I gummibåten satt sex aktivister och när det var dags för arbetarna att ta sig till olje¿plattformen kunde man inte lätta ankar. På så sätt lyckades vi fördröja oljeborrningen en hel dag.

Hur går arbetet vidare nu?

– Vi är kvar på plats några dagar till och förhoppningsvis kan vi genomföra fler aktioner. Jag hoppas att vi inte blir arresterade eftersom kustbevakningen är i krokarna. Det är viktigt att försöka fördröja oljeborrningen så länge det går.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Förstärkt polisstyrka mot aktivister

I söndags kom ett sjuttiotal poliser till Gotland för att se till så att företaget Nordkalk kan fortsätta med sina planer att bygga ett kalkbrott i det känsliga naturområdet Bunge. Men aktivisterna i Ojnareskogen tänker inte ge upp.

Fria Tidningen

© 2022 Fria.Nu