Fria Tidningen

Förstärkt polisstyrka mot aktivister

I söndags kom ett sjuttiotal poliser till Gotland för att se till så att företaget Nordkalk kan fortsätta med sina planer att bygga ett kalkbrott i det känsliga naturområdet Bunge. Men aktivisterna i Ojnareskogen tänker inte ge upp.

– Polisen säger att de vill föra en dialog, men de försöker egentligen bara tala om för oss att vi inte ska vara här, säger Mose, aktivist som i snart en månad har varit på plats i Ojnareskogen och protesterat mot företaget Nordkalks planer.

För tre veckor sedan lyckades aktivister stoppa avverkningen av skogen när Nordkalk försökte anlägga ett transportband i området. Sedan dess har skogsmaskinerna stått oanvända och Nordkalk har ännu inte kommit i gång med avverkningen. Men nu har Gotlandspolisen begärt förstärkning och i söndags anlände ett sjuttiotal poliser från Stockholm med både hundförare och ryttare.

– Det är ett tudeltat uppdrag. Vi ska både hjälpa Nordkalk att komma i gång med sitt arbete och samtidigt försöka se till att aktivisterna kan genomföra sina demonstrationer, säger Dan Paulsen, poliskommissarie.

Under insatsen som startade på tisdagen omringade polisen Nordkalks skogsmaskiner för att hålla aktivisterna på avstånd och samtidigt se till att avverkningen kunde fortsätta. Tidigt på tisdagsmorgonen ska polisen ha avhysit personer som hindrade avverkningsmaskinerna. Men aktivisterna i Ojnareskogen tänker inte låta sig skrämmas.

– Om polisen beslutar att avhysa oss kommer det att bli ett jäkla liv. Vi består av alla sorters olika människor, från barnfamiljer till gamla tanter, och det blir inget vackert spektakel om vi blir borttvingade, säger Mose.

Naturområdet Bunge är känsligt på många sätt eftersom det gränsar till två Natura 2000-områden. Farhågorna är att kalkbrottet kommer att hota flera rödlistade arter samt förorena grundvattnet i området som försörjer stora delar av Gotlands befolkning.

– Det är viktigt att vi sätter stopp för det här vansinnet. Vi kan inte bara se på hur storföretag kommer hit och gräver bort bit efter bit av Gotland och lämnar allt mindre plats att leva på, säger Mose.

Fakta: 

Det här har hänt:

Den 5 juli gav Mark- och miljööverdomstolen företaget Nordkalk rätt att bryta kalk i det känsliga naturområdet Bunge på norra Gotland efter en sex år lång rättsprocess. Trots att Högsta domstolen ännu inte tagit ställning till prövning fick Nordkalk tillstånd att börja avverka skog och förbereda inför bygget av kalkbrottet, som väntas inledas i höst. Hösten 2013 beräknas den första kalken kunna brytas.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Greenpeace bordade rysk oljeplattform

Hallå där Dima Litvinov, svensk aktivist från Greenpeace, som i veckan genomförde en aktion mot oljeplattformen Prirazlomnaya i Barents hav för att sätta stopp för det ryska företaget Gazproms oljeborrning i Arktis.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu