Fria Tidningen

Tonårstjejer trotsar hoten – demonstrerar mot rasism

Trots hot och anklagelser från främlingsfientliga grupper genomförs imorgon en stor antirasistisk manifestation i centrala Bollnäs. De tre tjejerna bakom arrangemanget tänker inte låta sig tystas.

– Vi har fått otroligt mycket stöd från så många människor. Det har gjort att vi har orkat fortsätta, säger sjuttonåriga Ester, som är en av arrangörerna bakom manifestationen.

Det var i början av juli som den nazistiska organisationen Svenska motståndsrörelsen genomförde en demonstration på Brotorget i Bollnäs. Syftet var att uppmärksamma en anmäld våldtäkt som de menade att ”invandrare” låg bakom. För att bemöta protesterna tog Ester tillsammans med vännerna Kaisa och Nadja initiativ till att arrangera en manifestation mot rasism. Men snart blev de uthängda och hotade på flera främlingsfientliga internetforum.

– Vi blev väldigt chockade och hade inte kunnat föreställa oss att det fanns så mycket hat. Att ta till hot och trakasserier är så lågt, säger Ester.

Hon får medhåll från Joakim Wohlfeil, som länge arbetat med frågor kring rasism och bland annat varit generalsekreterare för organisationen UMR, Ungdom mot rasism. Under dagens manifestation är han en av talarna.

– Det här är erfarenheter som vi har levt med sedan mitten av 90-talet då rasistiska grupper började ta till hot och våld när de förlorade sakdebatten. Men jag tycker egentligen att det visar på hur rädda de här stora tuffa pojkarna är för tre sjuttonåriga tjejer, säger han.

Manifestationen som till en början var planerad till slutet av juli fick efter hot och trakasserier ställas in till följd av säkerhetsläget, men i dag klockan fem på eftermiddagen kommer den alltså att genomföras. Några timmar innan manifestationen planerar Svenska motståndsrörelsen en motdemonstration. Bollnäspolisen kommer därför att ha förhöjd beredskap.

– Eftersom det finns en viss risk för motsättningar så har vi utökat antalet poliser för att möta upp eventuella oroligheter, säger polischefen Josef Wiklund.

Hur tänkte ni när ni beviljade tillstånd för båda arrangemangen under samma dag?

– Det görs alltid en riskanalys i samband med sådana här demonstrationer. Vi har bedömt att det är bättre att ha demonstationer under ordnade former än att det ska bildas informella demonstrationer där vi inte har någon beredskap.

Polisen förväntar sig att ett tusental antirasister och allt från ett tjugotal till ett par hundra nazister kommer att delta i dagens demonstrationer.

Men det är inte bara i Bollnäs som det planeras diskussioner kring antirasism. I det lilla samhället Alfta, några mil österut, anordnas samtidigt en två dagar lång rättvisefestival för att uppmärksamma mänskliga rättigheter. Tanken är att man även där ska lyfta frågor om rasism och främlingsfientlighet.

– Människor har behov av att prata om hur vi kan göra för att bygga en bättre värld. Vår förhoppning är att de som deltar på manifestationen i Bollnäs också vill komma och delta på rättvisedagarna, säger Kerstin Stenbeck som är en av arrangörerna.

Bland annat anordnas ett seminarium om rasism och det kommer hållas en workshop i hur man kan göra för att engagera sig för mänskliga rättigheter. Ester tycker att det är bra att fler tar upp frågan.

– Det är viktigt att träffa likasinnade och diskutera de här frågorna. Jag hoppas att folk känner en gemenskap och en säkerhet i att vara för mångkultur och att fler vågar stå upp för antirasismen, säger hon.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ja till att utreda ambulansavgifter

Den borgerliga landstingsmajoriteten har röstat igenom ett förslag att utreda om det ska kosta att åka taxi. Beslutet möts av kraftig kritik.

Stockholms Fria

© 2022 Fria.Nu