Fria Tidningen

Skarp kritik mot flygövning i Norrbotten

I slutet av augusti arrangerar Försvarsmakten återigen en internationell flygövning i Norrbotten. Men övningen får kritik från såväl aktivister som Samernas riksförbund. Nu planerar nätverket Ofog ett aktionsläger.

För fjärde gången i ordningen arrangerar Försvarsmakten den internationella flygövningen Nordic air meet där stridsflyg från sex olika länder deltar. Tanken är att få bättre samordning vid internationella insatser.

– Det är viktigt att våra piloter får öva med andra flygplanstyper och nationer. Vid internationella insatser, såsom i Libyen i fjol, har man bättre möjlighet att genomföra insatserna om man har samövat med andra förband, säger Louise Levin, informatör för Norrbottens flygflottilj.

Årets flygövning pågår i två veckor på det militära övningsområdet NEAT i Norrbotten. Området, som är 36 mil långt, är Europas största flygövningsom¿råde och har använts av försvaret i drygt femtio år. 2009 var det plats för den hittills största Natoledda luftövningen någonsin, där länder som USA, Storbritannien och Tyskland deltog. Men kritiken mot de internationella övningarna har varit omfattande.

– Sverige är inte ett neutralt land, vi medverkar till krig på många olika sätt. Bland annat genom vapenexport och internationella flygövningar, säger Ellen Holmström från nätverket Ofog, som i samband med årets flyg¿övning arrangerar ett aktions¿läger i Luleå.

Föreläsningar, seminarier och filmvisningar kommer att varvas under aktionslägret, som pågår under helgen den 23–26 augusti. Men även direkta aktioner står på agendan.

– Jag vet inte vilka aktioner som planeras än. Tidigare år har vi gått in på området där övningarna pågått och stoppat flygningarna eftersom de inte kan öva när civila är på plats, säger hon.

Men det är inte bara aktivisterna som upprörs över flygövningarna. Även Samernas riksförbund har höjt rösten i protest mot fortsatta övningar. Renar som skräms av stridsflygen och lokalbor som störs av ljuden är kritik som lyfts. Louise Levin, på Försvarsmakten, bemöter anklagelserna.

– Det är fullt förståeligt att det kommer att finnas kritik mot sådana här övningar men vi genomför de uppdrag som regeringen ger oss.

Hur ser du på risken att det kommer att ske protest¿aktioner även i år?

– Det kommer säkert hända och det är deras fria rätt att genomföra sådana. Fast jag tycker att vi måste kunna respektera varandras olikheter också.

Men Ellen Holmström från Ofog är säker på sin sak.

– Det är fel att Sverige medverkar i krig på här sättet. Om det inte finns möjlighet att öva krigsföring så går det heller inte att föra krig.

Fakta: 

Flygövningar i Norrbotten:

Under senare år har en rad internationella flygövningar arrangerats i området. 2009 arrangerades övningen Loyal arrow som var den första och största Natoledda övningen hittills. I våras hölls övningen Cold response som var en svensk-norsk militärövning där ett Herculesplan kraschade i Kebnekaise-massivet.

Ofog:

Ofog är ett religiöst och partipolitiskt obundet nätverk som arbetar för nedrustning och är emot kärnvapen och vapenindustrin. Nätverket använder sig av civil olydnad och 2011 dömdes 10 aktivister för skadegörelse när de utförde en aktion vid Videlbasen i Älvsbyn mot övningsområdet NEAT.

NEAT:

North european aerospace test range.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ja till att utreda ambulansavgifter

Den borgerliga landstingsmajoriteten har röstat igenom ett förslag att utreda om det ska kosta att åka taxi. Beslutet möts av kraftig kritik.

Stockholms Fria

© 2022 Fria.Nu