Fria Tidningen

Krav på köttfri Nobelmiddag

Hallå där Jonas Paulsson, initiativtagare till Köttfri måndag, som i ett inlägg i SvD opinion i veckan krävde att årets Nobelmiddag ska vara vegetarisk.

Varför gjorde du det?

– Nobelpriset är ett pris som delas ut för vetenskap och forskning och det finns mängder av tunga forskningsrapporter som visar att vår köttkonsumtion bidrar till klimatförändringarna. Därför är Nobelmiddagen ett fantastiskt tillfälle att uppmärksamma de här frågorna och praktiskt visa att det går att göra någonting åt problemet.

Vad skulle det innebära om Nobelmiddagen blir köttfri?

– Det skulle uppmärksammas i media i hela världen och flytta fram miljötänket på den här punkten ett stort steg. Livsmedel är en ofta förbisedd faktor i klimatdebatten och vi har stora svarta skygglappar på när det gäller mat. Men klimatförändringarna är inte så komplicerade egentligen, det handlar bara om vilja.

Varför saknas det vilja tror du?

– Jag kan inte svara på varför. För mig så är det obegripligt. Nobelmiddagen är en stor middag som gör ett globalt avtryck där några få människor kan göra mycket för många bara genom att avstå från köttet. Här har vi ett direkt inflytande över en global fråga. Det är enkelt och fullt möjligt.

Tror du att ni kommer att få gehör för kravet?

– Det tror jag. Vi skulle inte hålla på med det här om vi inte hade rätt. Vi kommer att fortsätta kräva att maten ska vara vegetarisk så länge som det behövs.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Oro för höjda fiskekvoter

Flera av Europas vanligaste fiskarter ökar och i många områden finns en trend av växande bestånd. Men redan till 2013 väntas EU-kommissionen föreslå ökat fiske på flera arter. Något som oroar kritiker.

Fria Tidningen

© 2022 Fria.Nu