Fria Tidningen

LO kräver bättre skydd för europeiska bärplockare

I förra veckan övernattade ett fyrtiotal bulgariska bärplockare utanför Bulgariens ambassad i Stockholm. Situationen för europeiska bärplockare är svår och nu föreslår LO en ny lag som ger bättre skydd.

De bulgariska bärplockarna kom från Jämtland och övernattade utanför ambassaden i Stockholm under helgen. Ambassaden har sedan dess arbetat för fullt med att skaffa biljetter hem till bärplockarna som inte själva kan betala sina resor. Situationen för bärplockarna är svår. I Mehedeby i Tierps kommun är runt 500 bärplockare, de flesta bulgarer, bosatta i skogarna under sommaren. Levnadsförhållandena är extremt enkla, utan vare sig rinnande vatten eller toaletter.

– Vi försöker se till så att det finns färskt vatten och latriner. De som vill ha hjälp hem ber vi kontakta ambassaden i Stockholm. Vi kan inte göra mer utifrån det regelverk vi har, säger Yvette Axelsson, kommunchef i Tierp.

Efter ett stort antal rapporter om utnyttjade bärplockare ändrade Migrationsverket i fjol riktlinjerna för att garantera rimliga löner och bättre arbetsförhållanden för utomeuropeiska bärplockare. Men i EU gäller fri rörlighet och därför omfattas inte europeiska bärplockare av de nya riktlinjerna. För att kringgå reglerna anlitar många företag istället billig arbetskraft från Östeuropa. Något som kritiseras av LO.

– De utomeuropeiska bärplockarna är mer skyddade. Ingen vill angripa den fria rörligheten men problemet är att vissa utnyttjar den på ett spekulativt sätt, säger Torbjörn Johansson, avtalssekretare på LO.

För att komma tillrätta med problemet föreslår han en ny lag med så kallad solidaransvar. Det skulle innebära att om en arbetsgivare inte sköter sina åtaganden övergår istället ansvaret till företaget som har köpt tjänsten.

– Bäruppköparna måste ta ett större ansvar. Om arbetsgivaren inte tar sitt ansvar så måste det istället förflyttas upp i näringskedjan. På så sätt blir det en självsanering i branschen eftersom uppköparna aktar sig för att köpa billiga bär från oseriösa arbetsgivare, säger han.

Vilken chans har LO att få politiskt gehör för kravet på lagstiftning?

– Det finns ingen politisk majoritet för ett sådant förslag. Men vi kommer ta frågan vidare och arbeta för den, säger han.

Även Yvette Axelsson på Tierps kommun välkomnar en lagändring.

– Jag tror att lagstiftningen bör ses över. Vi måste hitta andra sätt att hantera de här frågorna i framtiden, säger hon.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ja till att utreda ambulansavgifter

Den borgerliga landstingsmajoriteten har röstat igenom ett förslag att utreda om det ska kosta att åka taxi. Beslutet möts av kraftig kritik.

Stockholms Fria

© 2022 Fria.Nu