Fria Tidningen

Twitterstorm mot rasism

Tre tjejer ville arrangera en demonstration mot rasism, då blev de uthängda på främlingsfientliga sajter. Nu har ett stöduppror startat på Twitter där flera personer engagerar sig för tjejerna.

Det var efter att en nazistisk grupp manifesterade i centrala Bollnäs förra helgen som tjejerna beslutade att anordna en motdemonstration. Men snart blev de uthängda på flera främlingsfientliga sajter och fick ta emot hot och anklagelser. På sociala medier har debatten varit het och nu har en Twitterstorm startat under hashtagen #hängutmigmed. Politiker, privatpersoner och debattörer visar sitt stöd.

”Nazister och rasister hänger ut 17-åring. Så ni är fega också! Jag är socialist, feminist och antirasist. #hängutmigmed”, skriver Vänsterpartiets förra partiledare Lars Ohly.

”Att ta ställning mot rasism är inte bara en livshållning, det är en humanistisk existensform. #hängutmigmed,” skriver statsvetaren Ulf Bejereld.

"Nazister hänger ut småtjejer i Bollnäs för att de tagit ställning mot rasism. Här har ni en till som har gjort det, så #hängutmigmed," skriver forskningsassistenten Clara Lindblom.

Maria Thunberg, ordförande i Vänsterpartiet i Kramfors, var den som drog igång kampanjen.

– Jag trodde inte att det skulle få så stort genomslag men vi är många som engagerar oss och det är fantastiskt, säger hon.

Varför valde du namnet #hängutmigmed?

– Det är en kort mening som ändå beskriver en stark solidaritet med de här tjejerna. Kort och koncist passar särkilt bra på Twitter.

På vilket sätt hjälper det att visa sitt stöd på Twitter och andra sociala medier?

– Rasister och nazister har länge använt öppna och slutna internetforum för att diskutera grumliga tankegångar utan att någon säger emot. Vi måste förstå vilken kraft sociala medier har och vilket genomslag det kan få om många använder det. Vi kan inte låta rasisternas världsbild stå oemotsagd, då blir den en sanning. Det måste alltid finnas människor som står upp för andra uppfattningar.

Fakta: 

Twitter...

är en tjänst för mikrobloggning och kommunikation som går ut på att dela med sig av korta uppdateringar samt att ta del av andras uppdateringar, så kallade tweets. En tweet får maximalt innehålla 140 tecken. En hashtag är ett sätt att samla olika tweets under ett samlande namn.

Källa: Twitter

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ja till att utreda ambulansavgifter

Den borgerliga landstingsmajoriteten har röstat igenom ett förslag att utreda om det ska kosta att åka taxi. Beslutet möts av kraftig kritik.

Stockholms Fria

© 2022 Fria.Nu