Fria Tidningen

Polisen får signalspaning

Nu föreslår Regeringen och Socialdemokraterna i en lagrådsremiss att Säpo och Rikskriminalen ska kunna beställa signalspaning från Försvarets Radioanstalt, FRA. Men förslaget får omfattande kritik.

Redan i december i fjol kom Regeringen tillsammans med Socialdemokraterna överens om att utvidga lagen om signalspaning, FRA-lagen, till att även omfatta Säpo och Rikskriminalstyrelsen. Under våren har direktiven kring förslaget förhandlats och i veckan presenterades alltså en lagrådsremiss.

– Det är viktigt att Säkerhetspolisen och Rikskriminalpolisen kan få tillgång till information om utländska förhållanden som inhämtas genom signalspaning, säger justitieminister Beatrice Ask i ett pressmeddelande.

Hittills har bara regeringskansliet och försvarsmakten haft möjlighet att beställa signalspaning men i det nya förslaget ges alltså även Säpo och Rikskriminalen samma möjlighet. Under våren har flera organisationer och myndigheter riktat kritik mot förslaget, däribland Datainspektionen och Advokatsamfundet. Det är framförallt polisens möjlighet att få tillgång till signalspaning som kritiseras.

–Vi kan förstå Säpos behov av signalspaning men vi är inte övertygade om att Rikskriminalen har samma behov, säger Göran Gräslund, generaldirektör för Datainspektionen som efterlyser vidare utredning.

Både Miljöpartiet och Vänsterpartiet är kritiska till förslaget. Riksdagsledamoten Jens Holm (V) menar att det bör stoppas.

– Om polisen ges möjlighet att signalspana så kan väldigt många fler människor omfattas av avlyssning än tidigare och det är ett väldigt stort intrång på den personliga integriteten. Vi tycker att det är oacceptabelt och kommer att göra vad vi kan för att stoppa det här, säger han.

I förslaget föreslås att lagändringen ska träda i kraft den 1 januari 2013.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ja till att utreda ambulansavgifter

Den borgerliga landstingsmajoriteten har röstat igenom ett förslag att utreda om det ska kosta att åka taxi. Beslutet möts av kraftig kritik.

Stockholms Fria

© 2022 Fria.Nu