Fria Tidningen

Nu startar No border camp

På söndag inleds No border camp i Stockholm; ett veckolångt läger för diskussion och samtal om en värld utan gränser. Rasism, flyktingfrågor och migrationspolitik är ämnen som kommer att tas upp under lägerveckan som inleds med en stor demonstration.

–Tanken är att uppmärksamma den avskyvärda migrationspolitik som förs i Europa idag där människor som flyr inte betraktas som i behov av hjälp utan som någonting som måste stoppas, säger Natalia Pinto, medlem i arrangörsgruppen för No border camp.

Under en vecka kommer seminarier, workshops och diverse aktiviteter att anordnas inom ramen för lägret som äger rum i stockholmsförorten Akalla. Under parollen ”för en värld utan gränser” inleds lägret på söndag med en stor demonstration som utgår från Kungsträdgården.

– Genom demonstrationen vill vi locka så många som möjligt att komma till lägret och delta i aktiviteterna, säger Natalia.

Flera organisationer som arbetar med migrationsfrågor kommer under veckan att arrangera programpunkter där tanken är att sprida kunskap och väcka opinion för migranter och flyktingars situation. Det anordnas bland annat en workshop i hur aktivism bedrivs i samband med deportationer.

– Människor ska känna att de har möjlighet att göra motstånd mot system som är orättvisa. Om man förstår sig på hur deportationsmaskineriet fungerar så kan man agera för att hindra utvisning genom direkta manifestationer utanför förvaren, säger Natalia, som hoppas att lägret ska ge många konkreta förslag på hur människor kan engagera sig.

Inspirationen till lägret har hämtats från den internationella No border rörelsen som har arrangerat liknande läger sedan slutet av 90-talet. I år räknar arrangörerna med att runt 500 personer kommer att delta, men förhoppningarna är att det blir fler.

– Det här är viktiga frågor som man måste kämpa för. Lägret erbjuder en uppsjö av strategier för hur man kan bli en aktiv person som tar ställning mot en inhuman migrationspolitik.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Coop säger nej till scampi

Nu har även Coop anslutit sig i ledet av butikskedjor som bojkottar jätteräkor. I förra veckan meddelades att livsmedelsjätten lägger ner försäljningen efter påtryckningar från medlemmar. Därmed är det bara Ica, av de stora kedjorna, som fortfarande har kvar den problematiska räkan i butikerna.

Fria Tidningen

© 2022 Fria.Nu