Fria Tidningen

Coop säger nej till scampi

Nu har även Coop anslutit sig i ledet av butikskedjor som bojkottar jätteräkor. I förra veckan meddelades att livsmedelsjätten lägger ner försäljningen efter påtryckningar från medlemmar. Därmed är det bara Ica, av de stora kedjorna, som fortfarande har kvar den problematiska räkan i butikerna.

I början av juni beslutade Coop att lägga ner försäljningen av ekologiska jätteräkor i butik och anslöt sig därmed till den redan stora grupp butikskedjor som sagt nej till alla typer av jätteräkor, både konventionellt och ekologiskt odlade.

– Det finns säkert kunder som kommer att sakna de ekologiska jätteräkorna, men vi vill visa att det finns alternativ och inspirera till att använda andra typer av räkor och skaldjur, säger Louise Köning, chef för hållbar utveckling på Kooperativa Förbundet, KF.

Som grund för beslutet ligger den opinion som skapats kring jätteräkor de senaste åren och som fått flera butiker att sluta med försäljningen, däribland Hemköp, Pizzahut och en rad sushirestauranger. Även Ica gick för några år sedan ut med ett löfte om att sluta köpa in jätteräkor för försäljning, men Naturskyddsföreningens granskning i höstas visade att 51 av totalt 91 Ica-butiker fortfarande har jätteräkor i butik. Något som enligt Ica beror på att de lokala handlarna själva bestämmer över vilka produkter de köper in.

– Det är styrkan och svagheten med vår affärsmodell. Styrkan ligger i att handlarna kan göra egna inköp vilket resulterar i att våra butiker samarbetar med en rad lokala leverantörer, men baksidan är att det är svårt att få ut ett budskap som att man bör avstå från en produkt som jätteräkor, säger Kerstin Lindvall, hållbarhetschef, Ica.

Men Jessica Andreason som är projektledare på Naturskyddsföreningen tycker att Ica borde göra mer för att påverka sina handlare att sluta med försäljningen.

– Det är olyckligt att de lokala handlarna går emot den centrala policyn och vi hoppas att Ica inser att de måste styra sina handlare mer i den här frågan. säger hon.

På Coop dröjer det ännu ett tag innan jätteräkan helt försvinner ur frysdiskarna eftersom det existerande lagret först måste sälja slut. Men sedan är det totalstopp i samtliga butiker.

– Vi har inte en organisation som Ica utan är medlemsbaserad, så när vi säger att det är stopp i butikerna innebär det att det är stopp i samtliga butiker, säger Louise Köning.

Beslutet välkomnas av Naturskyddsföreningen som under snart två år har drivit kampanjen ”Anti Scampi” som syftar till att upplysa om jätteräkans skadliga inverkan.

– Jätteräkan är en av världens värsta miljöbovar och det är en produkt som vi faktiskt både kan och bör avstå från, säger Jessica Andreason.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Nu startar No border camp

På söndag inleds No border camp i Stockholm; ett veckolångt läger för diskussion och samtal om en värld utan gränser. Rasism, flyktingfrågor och migrationspolitik är ämnen som kommer att tas upp under lägerveckan som inleds med en stor demonstration.

Fria Tidningen

© 2022 Fria.Nu