Fria Tidningen

Invandrargrupper utanför makten i idrotten

I specialidrottsförbundens och distriktsförbundens styrelser har endast sex procent invandrarbakgrund, visar centrum för idrottsforskning, CIF:s, granskning. Värst är det inom de idrotter där flest ungdomar är engagerade.

Personer med utländsk bakgrund är däremot väl representerade i föreningsidrotten i stort, unga män mer än unga kvinnor. "Slutsatsen blir därmed att personer med utländsk bakgrund är mycket aktiva inom föreningsidrotten - men att de ofta saknar makt och inflytande i beslutande församlingar", skriver rapportförfattaren Johan R Norberg.

I rapporten uppmanas idrottsrörelsen att skifta perspektiv från integration till delaktighet och sluta uppfatta invandrare som en specifik grupp med gemensamma behov. "Betydligt bättre är i stället att anlägga ett demokrati- och rättviseperspektiv på frågor om idrott och etnisk mångfald."

Slutsatserna rörande delaktighet och etnisk mångfald inom idrotten är en del i den årliga uppföljningsrapport av statens stöd till idrotten som CIF gör.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Fotbollsdamer utan avtal sedan ett år tillbaka

Fotbollsspelarna i herrallsvenskan och superettan har nyligen fått till ett nytt kollektivavtal.

Men på damsidan är det stendött. Det avtalet gick ut för över ett år sedan och har sedan inte omförhandlats.

Fria Tidningen

Bojkottkampanj nagel i ögat för svensk hockey

I skuggan av segeryran efter förra helgens svenska VM-guld i herrhockey bedriver människorättsaktivister kampanj mot nästa års VM i Vitryssland.

– Vi uppmanar svenska hockeylandslaget att inte spela med diktatorn Lukasjenko, säger Martin Uggla från kampanjgruppen.

Fria Tidningen

Prispengar lika för herr och dam

Många svenska cykeltävlingar har gjort sin läxa och jämnat ut prissummor mellan herr- och damelitklasserna. En tävling sticker dock ut i mängden, Cykelvasan.

Fria Tidningen

Hon trampar på machoidealen

Lisa Ström har två stora mål denna tävlingssäsong. Vinna SM-guld i cykelcross och krossa patriarkatet.

Fria Tidningen

© 2023 Fria.Nu