Fria Tidningen

Rekordstort projekt ska undersöka hbt-personers villkor i idrotten

Riksidrottsförbundet storsatsar på hbt under året. I samarbete med RFSL och RFSL Ungdom genomförs en studie som ska kartlägga de attityder hbt-personer möter i idrottsvärlden.

Projektet som pågår under året ska utmynna i en rad förslag som idrottsvärlden kan ta till sig för att på allvar inkludera alla. Satsningen är den största som Riksidrottsförbundet, RF, har gjort hittills inom området hbt och idrott och är också det största forskningsprojektet som RF gör i år.

I projektet ingår bland annat djupintervjuer med 20 personer kring frågor som kön, könsidentitet, sexualitet och deltagande i idrottssammanhang. Frida Darj, projektledare på RFSL ungdom, säger att i några fall blev hon positivt överraskad av svaren.

– När en pratar om hbt och idrott är det ofta historier om trakasserier och utfrysning som kommer upp. Men våra intervjuer har också visat att det finns en annan bild, nämligen exempel på hbt-personer som ser idrotten som en frizon och en inkluderande miljö. Bland annat har vi intervjuat en homosexuell kille som spelar hockey och som berättar om hur laget verkligen ställt sig bakom honom och stöttat honom när han kom ut. Han berättar om lagkamrater som reagerar om någon ur motståndarlaget fäller kränkande kommentarer och markerar att det inte är ok, säger hon.

Ett av syftena med projektet är att peka på framgångsfaktorer.

– Vad är det som gör att en hbt-person stannar kvar i en förening? Dessa svar kan sedan Riksidrottsförbundet använda för att jobba vidare med frågan, säger Frida Darj.

Fakta: 

Under Pride presenteras resultat

- Riksidrottsförbundet och RFSL kommer att hålla i programpunkten "Hbtq i idrottssverige" 31 maj under HBTQ-festivalen i Göteborg

- Preliminära resultat från studien presenteras under Stockholm Pride 31 juli - 4 aug

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Invandrargrupper utanför makten i idrotten

I specialidrottsförbundens och distriktsförbundens styrelser har endast sex procent invandrarbakgrund, visar centrum för idrottsforskning, CIF:s, granskning. Värst är det inom de idrotter där flest ungdomar är engagerade.

Fria Tidningen

Fotbollsdamer utan avtal sedan ett år tillbaka

Fotbollsspelarna i herrallsvenskan och superettan har nyligen fått till ett nytt kollektivavtal.

Men på damsidan är det stendött. Det avtalet gick ut för över ett år sedan och har sedan inte omförhandlats.

Fria Tidningen

Bojkottkampanj nagel i ögat för svensk hockey

I skuggan av segeryran efter förra helgens svenska VM-guld i herrhockey bedriver människorättsaktivister kampanj mot nästa års VM i Vitryssland.

– Vi uppmanar svenska hockeylandslaget att inte spela med diktatorn Lukasjenko, säger Martin Uggla från kampanjgruppen.

Fria Tidningen

Prispengar lika för herr och dam

Många svenska cykeltävlingar har gjort sin läxa och jämnat ut prissummor mellan herr- och damelitklasserna. En tävling sticker dock ut i mängden, Cykelvasan.

Fria Tidningen

Hon trampar på machoidealen

Lisa Ström har två stora mål denna tävlingssäsong. Vinna SM-guld i cykelcross och krossa patriarkatet.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu