Afarvänner deltar med kultur och politik | Fria.Nu
Uppsala Fria

Afarvänner deltar med kultur och politik

Afarvänner i Sverige är ett troget inslag under Kulturernas karneval. I år medverkar de både med färgsprakande uppträdanden och med information om de utsatta afarerna på Afrikas horn.

Hamad Issa låser upp dörren till källarlokalen på Svartbäcks¿gatan 50. Där innanför luktar det färg och byggnadsmaterial. Vi är inne på det som snart kommer att bli Afarvänner i Sveriges första egna kontor. Till helgen ska det fyllas med ungdomar som ska sova på golven då de kommit till Uppsala för att delta i Afarvänners informationsvecka som startar med Kulturernas karneval.

Afarfolket är den äldsta ursprungsbefolkningen på Afrikas horn, eller Afartriangeln, där Eritrea, Etiopien och Djibouti ingår.

– De flesta är boskapsskötare och halvnomader och eftersom många är analfabeter har de svårt att stå upp för sina rättigheter. I dag är de förtryckta och marginaliserade. Stora multinationella företag tar över marken där de har sin boskap, säger Hamad Issa som är ordförande i Afarvänner i Sverige.

Föreningen är en humanitär sådan med syftet att sprida kunskap om afarernas situation men också att ha en aktiv roll i kampen för deras rättigheter. Några av de större satsningar som föreningen engagerar sig i är arbetet mot kvinnlig könsstympning och att råda bot på den höga analfabetismen.

Den 25 maj till den 1 juni arrangerar Afarvänner i Sverige tillsammans med ABF en temavecka i Uppsala där dessa ämnen står i centrum. Man börjar med att delta i Kulturernas karneval, med uppträdanden i traditionella afariska klädnader och med informationsbord. Veckan efter hålls dagliga seminarier om språkutvecklingen i området. Under veckan finns också en konstutställning på plats i Missionskyrkan, med kvinnlig könsstympning som tema.

– Vårt mål är att utrota kvinnlig könsstympning i området. Till skillnad från många andra organisationer jobbar vi med att kraften ska komma inifrån, från folket själva. Det vi hjälper till med är utbildning, där flickor som har blivit stympade utbildas till barnmorskor och informatörer, säger Hamad Issa.

Annons

Rekommenderade artiklar

Fest med eftertanke

För fjärde gången är det dags för den ständigt växande Kulturernas karneval. Projektledaren Magnus Lindén utlovar en extrem glädjefest och tycker att karnevalen behövs mitt bland all Uppsalas ”finkultur”.

Uppsala Fria

Nathalie Ruejas Jonson och det autistiska perspektivet

Det skeva perspektivet, det lilla som blir enormt, det stora som försvinner. Alla ord som regnar i kaskader över världen tills den inte syns längre. Och så stunderna med hörlurarna på max för att få ledigt en stund. Kaoset och skammen inför kaoset. Att be om hjälp. Att få hjälp.

Hon besjunger livet i utkanterna

I Händelsehorisonten skildras ett samhälle som på många sätt inte alls är olikt vårt, ett samhälle som har förvisat en grupp människor till Utkanterna.

Fria Tidningen

© 2021 Fria.Nu