Uppsala Fria

Fest med eftertanke

För fjärde gången är det dags för den ständigt växande Kulturernas karneval. Projektledaren Magnus Lindén utlovar en extrem glädjefest och tycker att karnevalen behövs mitt bland all Uppsalas ”finkultur”.

Magnus Lindén har suttit uppe hela natten för att göra färdigt programtidningen till Kulturernas karneval. Men trots sömnbristen ser han pigg och glad ut.

– Natten var en stor pärs, men vid sådana här tillfällen får man en annan energi. Det är bara att köra på.

Årets karneval kommer att vara större, längre och billigare för besökarna. Man har utökat till två dagar och ska hålla till i Engelska parken i stället för i Stadsparken. Entréavgiften har slopats helt. Men att växa är inget mål i sig.

– Det är viktigt att hela tiden tänka på varför vi gör det här. Syftet är inte att ha ett evenemang som ska bli större och större. Syftet är att skapa en scen för Uppsalas amatörkultur. Att skapa kulturella möten och att de sker i sammanhang som är helt positiva.

Själv deltar Magnus Lindén med slagverks- och dansgruppen Maracatu Aurora Boreal, en av 20-talet grupper som går i karnevaltåget. Vandringen går genom centrum och slutar med ett stort jam i Engelska parken, där runt 200 musiker och mängder av dansare deltar. Därefter följer två fullspäckade dagar och saker som händer på minst fem ställen samtidigt. Allt från Östblockets svängiga balkan och en spelmansstämma till ett engagemangstorg där olika organisationer finns på plats.

Kulturernas Karneval är till för att visa upp all den kultur¿rikedom som finns i Uppsala och för att ge plats åt grupper som annars kanske inte syns. Något som bråkar mycket i Magnus Lindéns tankar är genusrepresentationen.

– Vi försöker få en jämn genusuppdelning på artister men är inte riktigt där än. Eller egentligen så är det nog fler kvinnor än män om man räknar personer men det är fort¿farande lite ojämt vad gäller gagerna.

Att det är så tror han beror på en kombination av en svångremsliknande budget och att det kanske går att förhandla ner gagen till kvinnor i större utsträckning än till män. Annars tycker han att kvinnor ofta klassas just till amatörkulturom¿rådet, inte till det professionella. Det märks att frågan engagerar honom.

– Vi är bättre än de flesta festivaler men vi är inte bra. Efter nästan varje år har vi sett att ”Ops, nu blev det inte riktigt som vi tänkt”. Och så har vi försökt jobba med det till nästa år. Kollar man på vissa andra festivaler kan det ju vara så att 80 till 90 procent av artisterna är män.

Magnus Lindén tycker att Kulturernas Karneval fyller en viktig funktion i Uppsala.

– Dagens Uppsala fokuserar otroligt mycket på ”finkultur”. Saker ska ha ordet ”internationellt” i sitt namn för att det ska vara bra. Väldigt mycket av den kultur som det satsas pengar på är sådana grupper som redan har god ekonomi. Jag tror inte att det är ett medvetet val man gör. Men det är ett mönster att det är medelklassens kultur som stöttas.

Kulturernas Karneval startar med karnevaltåget lördagen den 26 maj och pågår sedan hela helgen.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Afarvänner deltar med kultur och politik

Afarvänner i Sverige är ett troget inslag under Kulturernas karneval. I år medverkar de både med färgsprakande uppträdanden och med information om de utsatta afarerna på Afrikas horn.

Uppsala Fria

Nathalie Ruejas Jonson och det autistiska perspektivet

Det skeva perspektivet, det lilla som blir enormt, det stora som försvinner. Alla ord som regnar i kaskader över världen tills den inte syns längre. Och så stunderna med hörlurarna på max för att få ledigt en stund. Kaoset och skammen inför kaoset. Att be om hjälp. Att få hjälp.

Hon besjunger livet i utkanterna

I Händelsehorisonten skildras ett samhälle som på många sätt inte alls är olikt vårt, ett samhälle som har förvisat en grupp människor till Utkanterna.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu