Fria Tidningen

Kamp för tillgänglighet i motvind

På lördag är det återigen dags för den årliga manifestationen Marschen för tillgänglighet. Runt om i landet tågar människor ut på gatorna för att kräva en lagstiftning som fastslår att otillgänglighet är diskriminering. Men någon ny lag verkar ännu inte vara i sikte.

– Nu är det dags att gå från ord till handling, säger Hans Filipsson, grundare av Marchen för tillgänglighet.

Han har sedan 2003 varit med och anordnat de årliga demonstrationerna för att lyfta frågan om ökad tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning. Från Malmö i syd till Boden i norr kommer människor att marschera.

– Genom aktionen vill vi visa att vi syns och uppmärksamma politiker och makthavare på att vi ställer det här kravet, säger han.

Förhoppningarna med marschen är att få till en lagstiftning kring förslaget i utredningen Bortom fagert tal, som har legat på regeringens bord i två år. Förslaget innebär att otillgänglighet för personer med funktionsnedsättning ska klassas som diskriminering. Men ännu har inget lagförslag presenterats, trots att remiss¿tiden gick ut redan i november 2010.

– Det är förskräckligt! Sätt Reinfeldt och Borg i en rullstol under några dagar och låt de åka färdtjänst till jobbet så kommer vi att ha en lagstiftning inom en vecka, säger Hans Filipsson.

Han anser att ett nytt lagförslag skulle göra det enklare för personer med funktionsnedsättning att utkräva ansvar när de blir utsatta för diskriminering i form av otillgänglighet, exempelvis i butiker eller fastigheter som inte är tillgänglighetsanpassade.

Maria Johansson, ordförande i organisationen DHR – förbundet för ett samhälle utan rörelsehinder – håller med.

– Ett lagförslag skulle tydliggöra att det inte handlar om vård och omsorg utan om medborgare som har rätt att kunna delta och ha samma förväntningar på samhället som alla andra, säger hon.

Sedan december i fjol har hon tillsammans med ett antal andra organisationer anordnat torsdags¿aktionen utanför Rosenbad, för att få regeringen att agera i frågan om ett nytt lagförslag. Varje torsdag när regeringen sammanträder står de utanför med banderoller och informationsblad för att uppmärksamma frågan. På lördag deltar hon i Marschen för tillgänglighet.

– Förhoppningarna är att vi ska få allmänhetens stöd i frågan. Det här är inget särintresse utan handlar om hur vi vill att det ska vara att bo och leva i Sverige, säger hon.

Men på regeringskansliet går arbetet långsamt och något nytt lagförslag verkar ännu inte vara i sikte.

– Det enda jag kan säga är att det pågår beredning av ärendet, säger Lena Hallerby, pressekreterare till integrationsminister Erik Ullenhag (FP).

Men finns det någon tidsfrist för när förslaget ska presenteras?

– Nej, det finns ingen sådan, det är komplicerat eftersom det är flera partier som ska enas i frågan.

Maria Johansson är kritisk till regeringens hållning.

– Man säger att frågan bereds och vi har förstått att det handlar om pengar men man kan inte sätta ett pris på rättigheter.

Hon hoppas att regeringen trots allt kommer att lyssna och presentera ett lagförslag inom kort.

– Det skulle vara ett genombrott för synen på personer med funktionsnedsättning och det är ett sådant politiskt ställnings¿tagande vi behöver.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ja till att utreda ambulansavgifter

Den borgerliga landstingsmajoriteten har röstat igenom ett förslag att utreda om det ska kosta att åka taxi. Beslutet möts av kraftig kritik.

Stockholms Fria

© 2022 Fria.Nu