”Jag bryr mig inte om att de kan döda mig”
BirGün är Turkiets enda obundna vänsterdagstidning. Trots mord, fängslanden och försök av staten att blanda sig i är tidningens humor och vilja att bedriva kritisk journalistik oförminskad.
– Vår armeniska kolumnist Hrant Dink blev 2007 skjuten av en 17-årig nationalist. Flera av våra medarbetare är fängslade. Och vi blir ständigt utsatta för kontroller och ekonomiska straff av staten.
Det säger Baris Ince, chefredaktör för turkiska oppositionella tidningen BirGün.
– Vår journalist Zeynel Koray skrev om ekonomiska oegentligheter som staten var inblandad i. Polisen spelade in hennes telefonsamtal och sa att hon ringde en terrorist för att få information, när hon egentligen pratade med vänsterpolitiker.
Han vill inte låta sig påverkas av fängslandena, mordet på Hrant Dink och inte heller av vad staten gör.
– Jag bryr mig inte om fängelset eller att de kan döda mig, jag skriver vad jag vill.
BirGün är Turkiets enda obundna vänsterdagstidning som öppet kritiserar regeringen, säger Baris Ince. Tidningen startade upp 2004 i ett samarbete mellan fackföreningar, ideella organisationer och partier på vänsterkanten. Den kommer ut dagligen och har en upplaga på 15 000 exemplar om dagen, plus 100 000 unika träffar om dagen på webben.
– De ville att tidningen skulle ägas av ett kooperativ, men det är förbjudet med mediakooperativ i Turkiet, säger Baris Ince.
Därför bildades ett aktiebolag, som i dag har omkring 2 000 delägare. Minsta insatsen är motsvarande 360 kronor.
– En delägare har en röst, oavsett hur mycket den har betalat, säger han.
När det går bra för tidningen får delägarna en viss utdelning, när det går dåligt hjälper delägarna till ekonomiskt genom att samla in pengar och till exempel anordna stödgalor.
Tidningens grundidéer är att den ska vara icke-kapitalistisk, socialistisk och en röst åt nationella minoriteter som kurder och armenier. Tidningen skriver också om ekologi, antifascism och studentfrågor. I ett Turkiet där politiken allt mer influerats av religion håller tidningen också hårt på att den är sekulär. Ett annat kännetecken är humorn.
– Vi försöker vara roliga och underhållande, särskilt för att nå unga.
Jämställdhet och hbtq-frågor är också något som redaktionen arbetar med, och en av kolumnisterna är ordförande i Turkiets motsvarighet till RFSL. Samtidigt överskuggas genus- och hbtq-frågorna ofta av hårdare nyheter.
– Varje dag dödas kurdiska och turkiska ungdomar i kriget dem mellan, säger Baris Ince.
Ett av tidningens stora, praktiska problem idag är distributionen.
– Det finns ett stort islamskt distributionsföretag, och ett stort som ägs av den största mediaägaren i Turkiet. Därför har vi problem med att få vår tidning distribuerad. Får vi stöd från Taz-samarbetet kommer vi att organisera en egen distributionskanal.
Turkiska BirGün
BirGün (En Dag) är en turkisk dagstidning som startades 2004 i ett samarbete mellan fackföreningar, vänsterorganisationer och vänsterpartier.
BirGün är – på grund av att den turkiska lagen förbjuder mediakooperativ – organiserat som ett aktiebolag. Det ägs av omkring 2 000 privatpersoner, som kan få utdelning när det går bra, men som även skjuter till pengar när det går dåligt. Minsta insatsen är motsvarande 360 kronor.
Pappersupplagan är 15 000, varav 2 000 exemplar går till prenumeranter.
På webben har tidningen 100 000 unika träffar dagligen.