Fria Tidningen

Olika åtgärder mot ungdomsarbetslöshet

Överdrivna siffror om den höga ungdomsarbetslösheten riskerar att skapa en känsla av hopplöshet bland arbetssökande ungdomar. Ett problem, menar såväl opposition som allians, men åsikterna om vilka åtgärder som krävs går isär. 

– Man får inte bli uppgiven. Många av mina vänner pluggar och flera av dem har jobb, säger Simon Svanberg, 20 år, som har sökt jobb sedan ett år tillbaka då han gick ut gymnasiet.

– Det är ganska svårt att hitta något och det vore bra om det fanns fler möjligheter till praktik, säger han. 

I förra veckan skrev Fria Tidningen om att statistiken över ungdomsarbetslösheten är missvisande eftersom även heltidsstuderande räknas med i beräkningarna. Totalt är 124 000 svenska ungdomar registrerade som arbetslösa enligt den officiella arbetsmarknadsstatistiken. Men påståendet om att var femte ungdom är arbetslös är vilseledande eftersom många studerar på heltid. 

– Det finns ett problem med att man pratar väldigt svepande om ungdomsarbetslösheten, säger Josefin Brink (V), ledamot i riksdagens arbetsmarknadsutskott. 

Hon menar att det finns en risk att debatten leder till uppgivenhet bland ungdomar men säger samtidigt att det finns tydliga politiska intressen bakom diskussionen. 

– Alliansen vill piska upp en panikstämning över att unga inte får jobb, vilket leder till sämre löner och villkor för ungdomar, säger hon. 

Men har inte även oppositionen ett intresse av att upprätthålla bilden av en hög ungdomsarbetslöshet för att alliansens politik ska framstå som misslyckad?

 – Det kan finnas ett sådant intresse men det gynnar inte att man hittar bra lösningar och riskerar bara att skapa hopplöshet.

Om antalet heltidsstuderande räknas bort från statistiken återstår 70 000 arbetslösa ungdomar, vilket i praktiken innebär att var artonde ungdom saknar arbete. Även Annika Qarlsson (C), i arbetsmarknadsutskottet, tycker att statistiken kan vara missvisande. Men hon menar att ungdomsarbetslösheten är ett problem som inte kan förminskas.  

– Ungdomsarbetslösheten är ett stort bekymmer oavsett vilka siffror man använder sig av, säger hon. 

För att skapa fler arbetsmöjligheter för unga förespråkar hon bland annat sänkta ingångslöner och lärlingsprovanställningar som ska bidra till att unga enklare kommer in i arbetslivet. 

– För ungdomar som saknar kontakter på arbetsmarknaden är det framför allt viktigt  att få in en fot och känna att man är en del i samhället, säger hon. 

Men Josefin Brink (V) håller inte med om att sänkta ingångslöner är den rätta vägen att gå eftersom hon menar att många av de ungdomar som är arbetslösa redan finns inne på arbetsmarknaden. Hon anser att problemet framför allt gäller osäkra anställningar som korttidsvikariat och timanställningar och tror istället att det är fler investeringar som behövs. 

– Vi tror inte att det är en framgångsrik väg att pressa lönerna utan vill istället investera i välfärdssektorn och satsa mer på utbildning för unga, säger hon. 

Arbetssökande Simon Svanberg är kluven inför förslaget om sänkta ingångslöner. 

-– Om man sänker ungdomslönerna får säkert fler jobb men det blir svårare för ungdomar att få ekonomin att gå ihop och bli självständiga, säger han. 

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ja till att utreda ambulansavgifter

Den borgerliga landstingsmajoriteten har röstat igenom ett förslag att utreda om det ska kosta att åka taxi. Beslutet möts av kraftig kritik.

Stockholms Fria

© 2022 Fria.Nu