Fria Tidningen

Tribunal 12 anklagar Europa för flyktingförtryck

På lördag hålls Tribunal 12 på Kulturhuset i Stockholm där Europa anklagas för en inhuman flyktingpolitik. Tribunalen som består av fyra akter bygger på verkliga vittnesmål och berättelser från flyktingar och migranter. 

– Syftet är att skapa uppmärksamhet kring ett system som råder i Europa i dag som kränker mänskliga rättigheter, säger Oskar Ekström, projektledare för Tribunal 12. 

I en iscensatt domstol framförs migranters vittnesmål av skådespelare inför en jury bestående av olika kulturpersonligheter och experter. I juryn sitter bland andra journalisten och författaren Parvin Ardalan och författaren Henning Mankell.

– Juryn består inte av folkrättjurister utan av människor som är inbjudna för att de har ett starkt engagemang och förmåga att problematisera kring de här frågorna, säger Oskar Ekström.   

Han menar att en tribunal är ett kraftfullt verktyg för att belysa situationen för migranter och flyktingar.  

– Det är en fruktansvärd situation som råder i dag och vi vill använda oss av en stark ton för att markera att det är väldigt allvarligt, säger han. 

Under tribunalen diskuteras alltifrån asylprocesser till papperslösas situation och tanken är att visa hur människor som flyr till Europa ofta behandlas med misstänksamhet. 

– Den stora massan asylärenden avslås och människor tvingas ofta återvända till länder där deras liv är i fara, säger Oskar. 

I anslutning till tribunalen anordnas även en stor manifestation på Sergels torg där artister och talare kommer att framträda under dagen. Före detta ärkebiskopen KG Hammar och artisten Behrang Miri är två av dem som deltar. Samtidigt kommer också tribunalen att spelas in och sändas live. 

– Vår förhoppning är att vi kan lägga fram en helhetsbild för hur situationen för migranter i Europa ser ut i dag och att det blir en utgångspunkt för vidare diskussion, säger Oskar.  

Tribunalen avslutas med en juryöverläggning och en dom. Om Europa fälls eller inte återstår att se. 

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ja till att utreda ambulansavgifter

Den borgerliga landstingsmajoriteten har röstat igenom ett förslag att utreda om det ska kosta att åka taxi. Beslutet möts av kraftig kritik.

Stockholms Fria

© 2022 Fria.Nu