Fria Tidningen

Skogskampanj mot Ikea

Hallå där, Viktor Säfve, ordförande i föreningen Skydda skogen, som i veckan lanserade en ny kampanj för att uppmärksamma hur Ikea skövlar urskog i ryska Karelen.

Berätta om kampanjen.

– Vi vill uppmärksamma att Ikea har ljugit om att de inte använder virke från gammelskog i sina produkter. Vi tycker att människor ska veta att när de handlar på Ikea så handlar de urskog. Dessutom hoppas vi att Ikea ska vara ärliga och i fortsättningen berätta vad som finns i deras produkter. 

I veckan uppmärksammades ert arbete av Svt:s Uppdrag granskning. Vilken betydelse har det haft för kampanjen? 

– Det bidrog till att svenska folket har fått reda på vad som pågår. Vi kunde visa journalisterna hur Ikea avverkar stora arealer urskog. 

Ni har även startat ett upprop i anslutning till kampanjen, vad går det ut på? 

– Att alla som vill kan gå in och skriva under en kravlista till Ikea med konkreta förslag på hur situationen kan förbättras. Åtgärderna handlar bland annat om att Ikea tydligt ska redovisa sina naturvårdsambitioner och att de ska utnyttja den mark i Karelen som inte består av urskog.  

Hur hoppas du att Ikea tar till sig kampanjen? 

– Min förhoppning är att Ikea ser över sin verksamhet. De har tidigare vägrat träffa oss men nu hoppas jag att vi kan börja föra en dialog. Jag ser det som en seger att svenska folket har fått reda på att de hugger gammelskog och hoppas att det ska leda till en förändring.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ja till att utreda ambulansavgifter

Den borgerliga landstingsmajoriteten har röstat igenom ett förslag att utreda om det ska kosta att åka taxi. Beslutet möts av kraftig kritik.

Stockholms Fria

© 2022 Fria.Nu