Skånes Fria

Bjuv: "Vi kan inte ta emot fler"

Bjuvs kommun har inga planer på att ta emot ensamkommande flyktingbarn.

– Vi har alltid ställt upp så gott vi har kunnat, mer än många andra kommuner, men vi klarar inte mer nu. Det säger kommunstyrelsens ordförande i Bjuv, Stefan Svalö (S).

Stefan Svalö berättar att kommunen för omkring ett och ett halvt år sedan undersökte förutsättningarna att ta emot ensamkommande flyktingbarn. Då visade det sig bland annat att drygt 100 flyktingbarn gick i den kommunala skolan. De har inte tagits emot som ensamkommande, utan har flytt tillsammans med familjemedlemmar.

– Vi bedömer att vi inte kan ta emot fler. Vi har inte förutsättningarna att klara det på det goda sättet man ska göra. Det ska inte bara vara en förvaring, utan vi ska kunna ge dem en framtid, säger han.

Just nu har kommunen därför inga avtal alls om att ta emot flyktingar, vare sig barn eller vuxna.

– Vi har haft avtal med Migrationsverket i många år, men vi har inte längre några lediga lägenheter. Över 20 procent av invånarna är utomnordiskt födda och vi har väldigt hög arbetslöshet, men vi jobbar på så gott vi kan.

Vad tycker du om regeringens förslag om att tvinga kommunerna att ta emot ensamkommande flyktingbarn?

– Det är väldigt svårt att svara på för jag vet inte hur ett sådant förslag ska se ut. Vad jag önskar är att regeringen tar ett helhetstag i frågan så att vi får det solidariska samhälle som jag vill se, säger Stefan Svalö.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Företag byteshandlar i ny barterring

Lokala företag blir starkare om de byter sitt överskott av varor och tjänster med varandra. Det är tanken med en så kallad barterring, som nu startar för första gången i Sverige.

Så ska städer bli hållbara

Ny studie: Om vi vill öka ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet behöver vi fokusera mer på städerna.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu