• Ett seminarium om barterringar hölls i riksdagen 24 januari.

Företag byteshandlar i ny barterring

Lokala företag blir starkare om de byter sitt överskott av varor och tjänster med varandra. Det är tanken med en så kallad barterring, som nu startar för första gången i Sverige.

I sommar drar barterringen Kapacitetshandlarna igång i Örebro län, Västmanland och Östergötland. Några medlemmar kan vara ett hotell med lediga rum, en tidning med osåld annonsplats eller en städfirma med en lucka torsdag förmiddag. Om företagen byter dessa tjänster med varandra ökar de sin omsättning och får nya kunder. Samtidigt kan de täcka kontanta kostnader som de ändå skulle ha haft och därmed öka sin soliditet, förklarar Jonas Lagander på organisationen Coompanion som är ansvarig för initiativet.

– Idén är att omsätta en överkapacitet som annars aldrig hade blivit såld. Vi tar vara på lokala varor och tjänster som annats hade slösats bort, och stärker lokala företag.

Barterringen i östra Mellansverige ska drivas av en ekonomisk förening som ägs av medlemsföretagen. Själva plattformen ser ut ungefär som en webbutik, där medlemmarna lägger ut sina varor, tjänster och önskemål. Istället för pengar används krediter som endast skapas och används inom barterringen.

I slutet av året summeras företagets krediter. Målet är att varje medlem ska gå plus/minus noll på bytena och då slipper de betala skatt – utöver momsen, som läggs på varje transaktion.

– Skatteverket tog fram ett ställningstagande för bytesring- ar 2009 som är lätt för företagare att följa, det är inga konstigheter, säger Jonas Lagander.

Hittills har omkring 25 företag anmält intresse av att vara med. Ett av dem är Kooptjänst, ett arbets- integrerande socialt företag med ett 30-tal anställda i fyra kommuner som bland annat driver butiker, en redovisningsbyrå samt transport- och trädgårdstjänster.

– Det skulle betyda jättemycket om vi har företag som kan få nytta av varandra på de tider då vi är minst sysselsatta. Då kan vi både behålla personal året ut istället för att säsongsanställa, och ha vettiga uppdrag mot varandra. Det är bara en win-win-situation, säger Hojat Miri som är kooperativets ansvarige i Linköping.

Han tänker exempelvis att medlemmarna kan leasa maski- ner och verktyg av varandra för att spara pengar och maximera tiden som de används, och dessutom utbyta kunskaper.

Även Gittan Persson på Tack presentreklam i Västerås tror att barterringen kan ge mer än ren byteshandel med varor och tjänster. Kapacitetshandlarna kan bli ett sätt för medlemmarna att hitta mentorer och dela med sig av erfarenheter och idéer, menar hon, och därmed gynna företagandet i regionen.

– Det verkar vara en ypperlig idé. Att främja ett gott företagsklimat tjänar vi alla på. Jag är mån om att göra affärer i Västerås med omnejd och om att företag i trakten får kontakt med varandra istället för att handla någon annanstans.

Eftersom hennes företag funnits i 30 år har hon redan sina upparbetade samarbeten, så om hon går med i barterringen blir det främst för att stötta andra.

– Ringen kan även vara ett sätt för nystartade företag att få ett bra nätverk och frigöra resurser så att de kan komma igång snabbare.

Så kallade barter exchanges har funnits i USA sedan 1970-talet. Kapacitetshandlarnas upplägg är inspirerat av dem och av Wir bank som förutom en bankverksamhet driver 13 loka- la barterringar i Schweiz med en komplementär valuta. Den enda barterring som verkar i Sverige i dag tillhör ett privat danskt företag som även har svenska kunder, enligt Jonas Lagander.

Kapacitetshandlarna ingår i projektet Framsteg som skapar och testar stödstrukturer för socialt entreprenörskap i Östra Mellansverige.

Det finansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden och löper till sommaren 2019. Därefter är tanken att ringen ska kunna stå på egna ben.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Björklund: Läs historia, Åkesson!

Liberalernas ledare Jan Björklund sjöng de liberala värdenas lovsång i sitt Almedalstal och angrep SD- ledaren.

–Jimmie Åkesson, gå hem och läs historia!

Hjärnan pigg längre hos dagens 70-åringar

Dagens personer i 70-årsåldern är piggare i hjärnan än tidigare generationer. Men när den kognitiva förmågan väl börjar försämras, går nedgången snabbare än tidigare. Det antas hänga ihop med hur vi använder hjärnans reservkapacitet. 

S lovar 60 miljoner kronor till äldre

Socialdemokraterna vill satsa på idrott, friluftsliv och studiecirklar för äldre. Därför går partiet till val med löfte om 60 miljoner kronor per år till Föreningssverige, samt en fast kontaktperson för alla som har hemtjänst. 

© 2024 Fria.Nu