• Den sydkoreanska fredsaktivisten Christine Ahn och amerikanska politikern Bernie Sanders är några av talarna på den digitala konferensen som hålls för att förhindra ett krig mellan USA och Nordkorea.
Fria Tidningen

Akutkonferens vill skapa fred

Allt fler oroar sig för ett krig mellan USA och Nordkorea. Nu står svenska Skiftet bakom en digital konferens för tiotusentals deltagare som vill ha fred. En av talarna är Bernie Sanders.

Donald Trump har utlovat ett möte med Nordkorea senast i maj – och Stefan Löfven har föreslagit att det ska hållas i Sverige. Inför mötet arrangeras fredskonferensen Global strategy call den 18 mars för att sätta press på USA att undvika krig. Bakom står ett 20-tal internationella organisationer för gräsrotsdemokrati som Credo och svenska Skiftet.

– Det är fantastiskt att Trump beslutat att träffa Nordkorea. Det har varit för mycket vapenskrammel under lång tid. Nu finns en öppning för en mer fredlig process, säger Robin Zachari, kanslichef på Skiftet.

Fokus under konferensen kommer att ligga på olika strategier och verktyg för fred. Bland talarna märks USA:s just nu mest populära politiker Bernie Sanders, den sydkoreanska fredsaktivisten Christine Ahn samt Amnestys Raed Jarrar. Föredragen sänds digitalt så att så många som möjligt runt om i världen kan lyssna, få översättning till sitt språk i realtid och ställa frågor.

Flera stora digitala konferenser har arrangerats av amerikanska aktivister efter att Donald Trump blev president. Under det så kallade Summer of resistance har hundratusentals personer deltagit i möten, men det här blir troligen första gången som verktyget används för att samla personer från samtliga kontinenter.

Målen med konferensen är dels att visa att många människor vill ha fred och dels att samla kraft tillsammans. I år är det 15 år sedan USA invaderade Irak – med militärt och politiskt stöd från en rad andra länder. Den här gången ska Donald Trump veta att han står ensam om han beordrar ett krig med Nordkorea.

– Vi vill visa USA:s befolkning, president och kongressledamöter att det här är de som Trump är tvungen att passera om han vill starta krig. Vi hoppas nå i alla fall 1 000 svenskar, säger Robin Zachari.

Fakta: 

Konferensen hålls klockan 19–21 svensk tid den 18 mars.

För mer information och anmälan: https://peacecall.world.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Företag byteshandlar i ny barterring

Lokala företag blir starkare om de byter sitt överskott av varor och tjänster med varandra. Det är tanken med en så kallad barterring, som nu startar för första gången i Sverige.

Så ska städer bli hållbara

Ny studie: Om vi vill öka ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet behöver vi fokusera mer på städerna.

Fria Tidningen

Strejk, statistik och Sägifrån – detta gör facken på 8 mars

8 mars

Mens på arbetsplatsen, en kampanj mot Moderaterna samt en kvinnostrejk mot patriarkatet. Facken må ha olika syn på de viktigaste frågorna och bästa metoderna för feministisk kamp – men de som Fria pratat med är överens om att kampen behövs. Inte minst för att hålla liv i Metoo-rörelsen.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu