Skånes Fria

Eslöv: "Vi vill ställa upp för barnen"

Eslöv tillhör de skånska kommuner som tar emot flest ensamkommande flyktingbarn.

– Jag tycker att det är självklart, så enkelt är det. Barnen har kommit till Sverige och ska ha någonstans att bo. Vi både kan och vill ställa upp, säger kommunalråd Cecilia Lind (S).

Cecilia Lind ser inte mottagandet av ensamkommande flyktingbarn som ett jobbigt åtagande. Tvärtom tycker hon att det är roligt. Det som däremot har tagit kraft och energi var dödsskjutningen som inträffade på ett asylboende förra året.

– Det var ett förfärligt mord. Det är långt ifrån över för de boende, personalen, och alla oss andra. Jag har lagt mycket av min tanketid på detta de senaste sex månaderna. Det berör våldsamt.

Händelsen har också piskat upp obehagliga stämningar i kommunen, säger hon. Bland annat har det blivit en del protester från grannar till ett nytt boende, som ska inrättas i utkanten av tätorten.

– Det har blivit ett väldigt liv på grannarna. Det berör mig så illa. Jag har sett hemska brev. Jag blir lite missmodig av den inskränktheten.

Kommunalrådet betonar dock samtidigt att många människor ställer upp för flyktingbarnen, inte minst från föreningslivets sida.

Vad tycker du om kommuner som säger nej till att ta emot ensamkommande flyktingbarn?

– Jag ska inte recensera andra kommuner. Jag tror att de har skäl att säga nej. De som i dag har en stor invandrarpopulation, som Landskrona, kan jag tänka mig att det kan kännas övermäktigt för.

Generellt tycker dock Cecilia Lind att det finns många argument för att välkomna barnen.

– Det berikar kommunen om man bereder alla parter för att lära känna det som är främmande. Det är också ett jobb som måste göras. De här ungdomarna finns i landet, det är ett faktum som man måste förhålla sig till. Det går inte att säga att ”vi vill inte ha dem här”, det är inte en lösning som är hållbar.

Däremot är hon tveksam till regeringens förslag om att tvinga kommunerna att ta emot ensamkommande flyktingbarn, något som riksdagen ännu inte tagit ställning till.

– Det är inget roligt att komma någonstans där man inte är välkommen. Jag har svårt att acceptera dem som säger att de inte ska ta emot ensamkommande flyktingbarn, men jag är väldigt kluven till tvånget. Men kommuner som inte tar emot ensamkommande flyktingbarn förlorar långsiktigt något som vi alla har glädje av, säger Cecilia Lind.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Företag byteshandlar i ny barterring

Lokala företag blir starkare om de byter sitt överskott av varor och tjänster med varandra. Det är tanken med en så kallad barterring, som nu startar för första gången i Sverige.

Så ska städer bli hållbara

Ny studie: Om vi vill öka ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet behöver vi fokusera mer på städerna.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu