Fria Tidningen

"Vi ska inte bara prata problem"

Från en massiv folklig uppslutning till en slumrande diskussion. Den svenska kärnkraftsdebatten har sannerligen sett bättre dagar. Men pionjärerna inom motståndsrörelsen håller fortfarande lågan vid liv.

– Jag kommer inte ihåg varför jag började organisera mig mot kärnkraft. Det var bara så självklart, säger Inger Raaby som är medlem i föreningen Folkkampanjen mot kärnkraft och kärnvapen.

Hon sitter på kansliet i Stockholm och diskuterar livligt föreningens drygt trettioåriga historia. Själv har hon varit med sedan starten, i slutet av 70-talet då den svenska kärnkraftsdebatten var stark.

– Kärnkraften fick tusentals människor att organisera sig och demonstrera, säger hon.

Det var FN:s miljökonferens 1972 som väckte hennes medvetenhet kring miljöfrågor. Då sattes problematiken kring jordens ändliga resurser på den internationella agendan och begreppet hållbar utveckling myntades för första gången. Några år senare bildades Folkkampanjen mot atomkraft som till en början fungerade som en paraplyorganisation för olika motståndsrörelser. Föreningen samlade medlemmar från såväl miljö -och kvinnorörelsen som representanter från olika politiska läger. Men det var först med olyckan i kärnkraftsanläggningen i Harrisburg, USA, som tankarna om en svensk folkomröstning fick politiskt gehör.

– Det hade kunnat bli en enorm katastrof och politikerna var helt enkelt tvungna att agera, säger Inger Raaby.

Folkomröstningen genomfördes i maj 1980 och av tre alternativ segrade den så kallade ”Linje 2” som företräddes av Socialdemokraterna och Folkpartiet. Löftet var att kärnkraften skulle avvecklas inom rimlig tid samt att någon utbyggnad inte fick förekomma. Men för Folkkampanjen mot kärnkraft och kärnvapen innebar folkomröstningen slutet på den livliga motståndsrörelsen.

– Luften gick ur folk när vi fick det idiotiska resultatet från omröstningen! Man trodde på allvar på löftena om avveckling, säger Inger Raaby.

Hon får nickande medhåll från Roland von Malmberg som även han har varit aktiv i Folkkampanjen under många år.

– Vi har haft årtionden av stiltje i diskussionen nu, säger han.


Roland von Malmberg förbereder sig inför lördagens manifestation.

Tillsammans med en liten kärntrupp försöker de från kontoret vid Hammarbyhamnen i Stockholm att återigen väcka liv i diskussionen. Idag har Folkkampanjen runt 1500 medlemmar, varav många har varit med från starten. Men föreningen har svårt att locka nya och yngre medlemmar.

– Många som stod på de tidiga barrikaderna i början av 80-talet har trillat av pinn nu, säger Roland von Malmberg.

Förra årets olycka i Fukushima gav debatten ett uppsving och kärnkraften hamnade återigen på agendan. I Tyskland bestämde regeringen att avveckla all kärnkraft. Men trots att även diskussionen i Sverige blossade upp en aning så hände lite på det politiska planet.

– Man vill inte oroa folk i onödan genom att skrämma upp dem med massa domedagspredikan, säger Birger Eneroth, som sitter i styrelsen för Folkkampanjen mot kärnkraft och kärnvapen.

Han är upprörd över att problematiken med kärnkraften sällan diskuteras.

– Det går inte att bortse från riskerna med en kärnkraftsolycka. Forskare och politiker vet att det finns alternativ men möjligheterna mörkas eftersom det är pengarna som styr, säger han.

Birger Eneroth tror att föreningen behöver bli bättre på att tydliggöra sitt budskap och framhålla positiva exempel med alternativa energilösningar för att locka fler att engagera sig.

– Vi ska inte bara prata problem med kärnkraften utan också möjligheterna med förnybar energi. Det är inte lönsamt att ha ett samhälle som inte är hållbart, säger han.

Men någon uppgivenhet vilar inte i luften på kansliet, istället arbetar man för fullt med att planera en stor manifestation på Sergels torg i samband med årsdagen av Tjernobylolyckan. Tanken är att kärnkraftsdebatten återigen ska väckas till liv och förhoppningarna är att det ska bli ett stort folktryck.

– Människor behöver mötas fysiskt. Man växer som människa och då kommer engagemanget, säger Inger Raaby som får instämmande stöd från Roland von Malmberg.

– Vi måste se till så att alla kan förenas i en framtidsversion som är bättre än ”business as usual”.

Fakta: 

Manifestation mot kärnkraft:

Lördagen, den 28 april, anordnar Folkkampanjen mot kärnkraft och kärnvapen en manifestation på Sergels torg i Stockholm i samband med årsdagen för Tjernobyl-olyckan, som inträffade den 26 april år 1986.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ja till att utreda ambulansavgifter

Den borgerliga landstingsmajoriteten har röstat igenom ett förslag att utreda om det ska kosta att åka taxi. Beslutet möts av kraftig kritik.

Stockholms Fria

© 2022 Fria.Nu