Fria Tidningen

Amnesty-rapport: Lite har hänt i Bahrain

Regimen i Bahrain har inte levt upp till sina löften om reformer efter upproren i fjol. Politiska aktivister sitter fortfarande fängslade och anklagelser om tortyr utreds inte. Löftena har bara varit ett spel för gallerierna visar en ny rapport från Amnesty.


Elisabeth Löfgren

– Vi är bekymrade över situationen. Regimen har varken ställt folk till svars eller gett kompensation till offren, säger Elisabeth Löfgren, pressekreterare på Amnesty.

Bakgrunden till rapporten är den utredning som kungen av Bahrain lät göra efter upproren i februari och mars i fjol. Då tillsattes en oberoende kommission av internationellt kända utredare som granskade om det begicks övergrepp under upploppen. Resultaten var slående.

– Regimen bröt mot grundläggande regler genom att inrätta militärdomstolar mot civila och tortera politiska aktivister, säger Elisabeth Löfgren.

När utredningen presenterades i november förra året gav kung Hamad bin Isa al-Khalifa ett löfte om att snarast åtgärda de problem som lyfts. Men rapporten från Amnesty visar att lite har hänt sedan dess och att kungen inte följer sina löften.

– Det går alldeles för långsamt. Vissa frågor kan man åtgärda ganska snabbt, exempelvis genom att ge säkerhetsstyrkorna order om att inte använda grovt övervåld, säger Elisabet Löfgren.

Varför tror du att kungen tillsatte en oberoende utredning om han inte tänkte följa rekommendationerna?

– Den hårda tolkningen är att man tillsätter en kommission och sedan hoppas att omvärlden ska nöja sig.

Amnesty trycker nu på för att regimen ska följa rekommendationerna och på allvar införa åtgärder.

– Framförallt är det viktigt att utreda de brott som begicks under upproren där 35 personer dödades, varav fem torterades ihjäl, säger Elisabeth Löfgren.

Fakta: 

<h2>Läs också: <a href="http://www.fria.nu/artikel/92972">"Inget utlämningskrav av livstidsdömd svensk"</a></h2>

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ja till att utreda ambulansavgifter

Den borgerliga landstingsmajoriteten har röstat igenom ett förslag att utreda om det ska kosta att åka taxi. Beslutet möts av kraftig kritik.

Stockholms Fria

© 2022 Fria.Nu