Fria Tidningen

Danmark pressar Bahrain om livstidsdömd – svenska UD avvaktar

Nu begär Danmark att regimen i Bahrain ska överlämna den människorättsaktivist med dubbelt medborgarskap som i fjol dömdes till livstids fängelse. Men Sverige har inga planer på att begära någon överlämning av den svensk-bahrainer som dömdes i samma rättegång.

– Sverige måste stå upp för principerna om demokrati och mänskliga rättigheter, säger Sayed Mohamed, medlem i människorättsorganisationen Bahrain center for human rights, BCHR.

Det var i fjol som Mohammed Habib al-Muqdad dömdes till livstids fängelse för terrorbrott och försök att störta regimen i samband med massprotesterna mot kungahuset i Bahrain. Al-Muqdad som har både svenskt och bahrainskt medborgarskap dömdes tillsammans med människorättsaktivisten Abdulhadi al-Khawaja, som har danskt medborgarskap.

– Den danska regimen har nu försökt att trycka på för att al-Khawaja ska bli överlämnad men regimen lyssnar inte, säger Sayed Mohamed.

Vad tycker du om att Danmark begär en överlämning?

– Det är en bra ansträngning, men som ordförandeland i EU har de möjlighet att göra mer, säger Sayed.

Situationen för politiska fångar i Bahrain har uppgetts vara svår och flera anhöriga och före detta fångar vittnar om tortyr.

– Nu när kameror har installerats i fängelserna så används istället andra platser för tortyr, exempelvis övergivna hus, säger Sayed Mohamed som själv har haft kontakt med många aktivister som berättar om tortyr.

Under sin tid i fängelset har både al-Muqdad och al-Khawaja hungerstrejkat i protest mot situationen. Nu väntar de båda på att domen från överklagan ska komma i slutet av april. Men den svenska regeringen är inte villig att följa Danmarks exempel och tänker inte begära någon överlämning av Al-Muqdad innan domen har fallit. Det bekräftas av UD:s presschef Anders Jörle.

– Vi avvaktar domen och har påtalat för myndigheterna i Bahrain att han ska behandlas korrekt. Vår uppfattning är att han mår bra.

Vad har Sverige gjort åt situationen sedan han fälldes i fjol?

– Vi har varit nere och träffat honom vid tre tillfällen under juli och september förra året samt i februari i år.

Men sänder inte Danmarks agerande en signal åt Sverige att också begära en överlämning?

– Det gör det väl men just nu är det ingenting som är aktuellt från svenskt håll.

Tänker ni begära ett överlämnande om den nya domen är fällande?

– Det är en hypotetisk fråga som vi får ta ställning till om det händer.

Fakta: 

<h2>Läs också: <a href="http://www.fria.nu/artikel/92973">"Amnesty-rapport: Lite har hänt i Bahrain"</a></h2>

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ja till att utreda ambulansavgifter

Den borgerliga landstingsmajoriteten har röstat igenom ett förslag att utreda om det ska kosta att åka taxi. Beslutet möts av kraftig kritik.

Stockholms Fria

© 2022 Fria.Nu