Skånes Fria

Yimby startar i Malmö

Hallå där Jon Cederberg, som varit med och startat upp det internationella stadsbyggnadsnätverket Yimbys nya sektion i Malmö. Yimby står för Yes in my back yard, det vill säga en i grunden positiv inställning till förändring och byggande inom den befintliga staden.

Vad innebär Yimbys inställning till stadsbyggnad?

– Vi vill att staden ska vara tillgänglig för alla och socialt och fysiskt integrerad utan barriärer som motorvägar och otrygga skogspartier. Vi vill gärna att man satsar på kollektivtrafik, uppmuntrar gång- och cykeltrafik och i stadsplaneringen tänker utifrån hur varje plats och situation upplevs av fotgängare.

Varför behövs Yimby i Malmö?

– Det är först nu som det har känts aktuellt, när Malmö figurerar i media som någonting negativt, fast det sker fler mordbrott i Stockholm per invånare. I Stockholm är det mer segregerat. Tack vare att Malmö är integrerat och tätt, ser vi varandra i stadsrummet. Malmö är väldigt bra på det sättet, vi utnyttjar samma offentliga rum. Det är en förutsättning för att bli en kosmopolitisk stad där vi accepterar varandras olikheter. Det är någonting unikt i Sverige.

Det låter ju positivt, varför behövs ni då?

– Vi fokuserar på det vi tycker är bra och inte det som är dåligt. Det är lättare att få folk med sig om man visar på ett positivt alternativ. Det är inte så att alla i Skåne tycker att Malmö är en bra stad. Villaområdena ökar och det är både ekologiskt, socialt och ekonomiskt ohållbart.

Vad kommer Yimby att göra?

– Vi startade bloggen förra veckan, så till att börja med ska vi etablera nätverket som forum för att diskutera stadsplanefrågor. I Stockholm jobbar de opinionsbildande och de är en stark faktor där. De arrangerar stadsvandringar i diskursiv form. Vi kommer säkert att göra sådana saker.

Vilka förändringar vill ni se?

– Vi skulle gärna vilja att de gjorde slag i saken med de otroligt ambitiösa planerna för Norra Sorgenfri. Det är väldigt mycket ödetomter där som är möjliga att bebygga. Det är väldigt positivt att det finns så mycket central mark att bygga på i Malmö.

Hur ser det ut med Yimby i resten av Skåne?

– Frågan var om vi skulle heta Yimby Skåne men det blev Malmö, eftersom vi är stadsinriktade. Skåne är väldigt mycket mer än bara stad. Det vore lätt att göra ett felslut och tro att vi vill bebygga hela Skåne. Den ekologiska fördelen med tät blandstad är att den förkortar alla transporter och lämnar mark över till natur och odling till skillnad från förortsbebyggelse och villamattor.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Företag byteshandlar i ny barterring

Lokala företag blir starkare om de byter sitt överskott av varor och tjänster med varandra. Det är tanken med en så kallad barterring, som nu startar för första gången i Sverige.

Så ska städer bli hållbara

Ny studie: Om vi vill öka ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet behöver vi fokusera mer på städerna.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu