Skånes Fria

Fler bostäder behövs för hemlösa

Omkring 5 000 personer är hemlösa i Skåne. Många skånska kommuner har som mål att erbjuda första- eller andrahandskontrakt till dem som inte kan få bostad på annat sätt, men för att minska hemlösheten efterlyses bland annat fler hyreslägenheter.

– Vi bedömer att hälften av de hemlösa i Malmö borde ha klarat att skaffa en bostad själv och bo i den utan socialtjänstens hjälp. De tar resurser från folk som behöver mer kvalificerad hjälp. Det är viktigt att den vanliga bostadsmarknaden fungerar, så att man inte behöver socialtjänsten som mellanhand, säger Rolf Nilsson, som är samordnare för Malmö stads insatser mot hemlöshet.

Kommunen hyr ut över tusen lägenheter till hemlösa. Hittills brukar Malmö stad få in ungefär 100–150 nya lägenheter per år, men skulle behöva omkring 250 för att täcka behovet.

Till hösten anställs ytterligare två personer på heltid. De ska ge stöd åt de hemlösa hyresgäster som behöver mer hjälp för att till exempel komma ur ett missbruk, hitta sysselsättning eller helt enkelt klara av ett eget boende. Problemet är att dessa personer tenderar att nedprioriteras till förmån för barnfamiljer, som kanske hade kunnat få lägenhet själva om det funnits fler lediga.

 

I Landskrona är det lättare att hitta en lägenhet, även för kommunen som hyr ut omkring 160 bostäder i andra hand till hemlösa. De flesta fastighetsvärdar vill dock inte ge förstahandskontrakt till hemlösa. Bo Carlsson är sektionschef för boende i Landskrona och säger att målet ändå är att de boende ska kunna få förstahandskontrakt så småningom. Förra månaden kunde fem hyresgäster överta sina kontrakt.

 

I Helsingborg är det däremot brist på lägenheter. För att minska hemlösheten generellt, tror Tim Heule att fler hyreslägenheter behövs, och en mer flexibel bostadsmarknad. Han är projektledare för kommunens satsning på modellen Bostad först. Helsingborg är den enda kommunen i Sverige som använder sig av modellen för att hjälpa hemlösa, förutom Stockholm. Metoden lanserades av forskare på Lunds universitet 2009 och grunden är att den hemlösa behöver ett förstahandskontrakt för att andra insatser mot till exempel missbruk och arbetslöshet som sedan sätts in ska få bäst effekt.

I Helsingborg är man nöjd med Bostad först.

– För dem som fått lägenheter har det fungerat väldigt bra. De upplever en förbättrad livskvalitet och det har nästan inte varit några problem med störningar eller att betala hyran, säger Tim Heule.

Han tror att fler kommuner kommer att övergå till Bostad först.

– Många har väntat och varit lite försiktiga, men jag tror att det kommer att spridas. Det är en väldigt bra modell som jag självklart kan rekommendera.

 

Tre av de elva boende arbetstränar i dag och flera har tagit sig ur sitt missbruk. För dem som fortfarande går in och ut ur sitt missbruk innebär lägenheten ändå en annan stabilitet.

Tyvärr ser dock målet om 25 lägenheter på tre år inte ut att uppnås. De privata hyresvärdarna har inte varit så intresserade som Helsingborg stad hade hoppats.

Fakta: 

Fakta

Socialstyrelsen använder fyra olika situationer för att definiera hemlösheten. Situation 1, akut hemlöshet, gäller den som sover utomhus eller på akuta boenden till exempel. Situation 2 gäller den som bor på institution och inte har en egen bostad. Situation 3 betecknar den som har ett boende som kommunen ordnat och situation 4 beskriver den som bor tilfälligt hos bekanta.

 

Vecka 18, 2011 var totalt 4 900 personer i Skåne hemlösa enligt någon av dessa definitioner. 810 av dessa var akut hemlösa. Här är de skånska kommuner med högst andel hemlösa per 10 000 av befolkningen:

1. Malmö 80/10 000, 2 381 personer varav 428 akut hemlösa

2. Helsingborg 68/10 000, 878 personer varav 119 akut hemlösa

3. Landskrona 56/10 000, 235 personer varav 23 akut hemlösa

4. Burlöv 47/10 000, 79 personer varav 10 akut hemlösa

5. Hässleholm 35/10 000, 173 personer varav 16 akut hemlösa

6. Svalöv 34/10 000, 45 personer varav färre än 4 akut hemlösa

7. Lund 32/10 000, 351 personer varav 81 akut hemlösa

7. Ystad 32/10 000, 90 personer varav 11 akut hemlösa

9. Perstorp 31/10 000, 22 personer varav färre än 4 akut hemlösa

10. Bjuv 23/10 000, 34 personer varav 5 akut hemlösa.

 

Källa: Socialstyrelsen

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Företag byteshandlar i ny barterring

Lokala företag blir starkare om de byter sitt överskott av varor och tjänster med varandra. Det är tanken med en så kallad barterring, som nu startar för första gången i Sverige.

Så ska städer bli hållbara

Ny studie: Om vi vill öka ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet behöver vi fokusera mer på städerna.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu