"Antirasism behöver inte alltid handla om att vara emot"
Hallå där Alexander Bengtsson, som i veckan släppte boken ”Positiv antirasism – så förnyar vi en debatt som kört fast” tillsammans med kollegan Daniel Poohl på stiftelsen Expo.
Berätta om boken!
– Syftet är att visa på att antirasism inte alltid behöver handla om att vara emot någonting utan också kan handla om att verka för någonting. Med boken vill vi visa på att det går att kombinera motståndet med visioner och mål om vad vi vill uppnå.
På vilket sätt har den antirasistiska debatten kört fast?
– Den är fantasilös och saknar till viss del visioner. Genom att lyfta fram positiva exempel på lyckade antirasistiska projekt så hoppas vi att det ska bli lättare för oss att få gehör för våra frågor.
Hur kan man jobba positivt med antirasism?
– Vi vill peka på att en människa består av många fler identiteter än sin etniska och nationella tillhörighet. Genom att organisera människor från olika bakgrunder i gemensamma projekt så går det att jobba antirasistiskt. Ett exempel är soppköksaktionerna i Stockholm som knyter samman människor med olika bakgrund. Det kan också handla om att organisera folk i fotbollslag eller i fackförbund.
Vad hoppas du på att boken ska bidra med?
– Målsättningen är att alla som tänker på och diskuterar antirasism ska få nya perspektiv och nya sätt att se på frågan. Jag vill att den ska inspirera folk. Vi vill visa på att antirasism inte är någon utopi utan att det är fullt möjligt att leva i ett samhälle som präglas av samexistens på lika villkor.