Skånes Fria

FN får klimatråd från forskare i Lund

Ett av världens största forskningsprogram för globala miljö- och klimatfrågor har sin bas i Lund. Nu har forskarna publicerat en lista på miljöpolitiska åtgärder i Science, världens kanske mest tongivande vetenskapliga tidskrift. Förslagen ska också tas upp på FN:s miljötoppmöte i Rio.

Stärk miljöfrågorna i FN, gynna miljövänliga produkter och ge civilsamhället större inflytande. Det är några av de sju punkter som forskare från Lundabaserade Earth system governance project nyligen enats om. Förslagen bygger på en rapport som beställdes av arrangörerna till FN:s konferens om hållbar utveckling, som hålls i Rio de Janeiro i juni. Men forskarna bestämde sig också för att skriva en kortare, mer distinkt text som skulle spridas till en mycket större krets.

– Science är det viktigaste debattforumet för naturvetenskapen, berättar en av forskarna i programmet, professor Lennart Olsson, som leder Lunds universitets centrum för hållbarhetsstudier.

Konferensen i juni heter Rio+20, vilket syftar på att det är tjugo år sedan FN:s stora miljö- och utvecklingskonferens i Rio de Janeiro hölls.

– Det var kanske den mest framgångsrika konferensen när det gäller de här frågorna. Därför tror jag att årets möte kan ha ett symbolvärde. Det vore pinsamt för politikerna om vi tjugo år senare har gått bakåt snarare än framåt, säger Lennart Olsson.

Han tror ändå inte att några omvälvande beslut kommer att fattas i Rio. För många politiker ligger fokus just nu på den ekonomiska krisen. Det kan vara så illa att det krävs fler riktigt allvarliga natur katastrofer för att ändra klimatpolitiken.

– Tyvärr ser vi att det är katastroferna som får människor och politiker att ändra uppfattning. Efter de senaste årens extrema torka och översvämningar i Australien har vi sett politiska förändringar där, till exempel. Och det krävs tyvärr att katastroferna drabbar dem som har inflytande för att någonting ska hända.

Lennart Olsson tycker att den sista punkten på åtgärdslistan är viktigast. Den handlar om att ta in ett rättviseperspektiv på miljöfrågorna.

– Rika grupper i samhället har orsakat många av klimatförändringarna men de drabbar mest de fattiga, säger han.

Fakta: 

<h2><STRONG>Forskarnas sju förslag:</STRONG></h2>
<P>1. Hållbarhetsarbetet i FN måste förstärkas, till exempel genom att skapa ett UN Sustainable Development Council direkt under FN:s generalförsamling.</P>
<P>2. FN:s miljöorgan UN Environment Programme bör få en viktigare roll, till exempel genom att uppgraderas till samma nivå som Världshälsoorganisationen.</P>
<P>3. Ny teknik med stora risker måste regleras, till exempel nanoteknik och syntetisk biologi.</P>
<P>4. Miljövänliga produkter och processer bör gynnas i handelsavtal, tullvillkor, och så vidare.</P>
<P>5. Fler internationella beslut måste tas enligt majoritetsprincipen i stället för i konsensus, för att bli mer effektiva och långtgående.</P>
<P>6. Det civila samhället bör få mer att säga till om i internationella sammanhang.</P>
<P>7. Fattiga länder måste få kraftfullt stöd att göra de förändringar som krävs.</P>
<P>&nbsp;</P>
<P><STRONG>Earth system governance project</STRONG> är ett tioårigt forskningsprogram som startades 2009 på initiativ av ISSC, den globala paraplyorganisationen för samhällsvetenskaper. Hundratals internationella forskare ingår och deras fokus ligger på forskning om politik och beslutsfattande i klimatfrågor och andra globala miljöfrågor.</P>

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Företag byteshandlar i ny barterring

Lokala företag blir starkare om de byter sitt överskott av varor och tjänster med varandra. Det är tanken med en så kallad barterring, som nu startar för första gången i Sverige.

Så ska städer bli hållbara

Ny studie: Om vi vill öka ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet behöver vi fokusera mer på städerna.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu