Göteborgs Fria

Protest mot omstritt datalagringsdirektiv

På onsdag röstar riksdagen om det omdebatterade Datalagringsdirektivet. I protest mot direktivet planeras en demonstration i Göteborg på lördag.

Datalagringsdirektivet innebär att leverantörer av kommunkationstjänster har skyldighet att lagra trafikuppgifter om sina kunder, som till exempel telefonsamtal, sms och mejl, i minst sex månader.

Sverige är det enda landet i EU som inte tagit beslut om att införa direktivet i nationell lag. Därför har Sverige dömts till höga böter i EU-domstolen. Som svar till domstolen har regeringen skrivit att Sverige redan har lagar som underlättar för polisen att utreda grova brott.

För ett år sedan var direktivet uppe för omröstning i riksdagen, där beslut togs att skjuta upp frågan ett år. På onsdag, den 21 mars, är det därför dags för en ny omröstning.I Göteborg planeras nu ett protestdemonstration.

– Vi tror inte på ett mer övervakat samhälle med lagar som inte främjar samhällsutvecklingen, säger Nicolas Sahlqvist, en av arrangörerna, i ett pressmeddelande.

Demonstrationen äger rum lördag den 17 mars, klockan 14 på Götaplatsen.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Så kan #metoo påverka arbetslivet

MeToo

”Det kommer alltid att finnas en före och efter #metoo” – Fria pratar #metoo och arbetsrätt med två fackliga experter.

Fria Tidningen

Här är alla metoo-upprop

MeToo

49 yrkeskårer och andra grupper vittnar om sexuella trakasserier ­– här är hela listan.

Fria Tidningen

Forskare kräver nytt klimatmål

2 eller 1,5 grader. Det kan låta lika men innebär stora skillnader när det gäller den globala uppvärmningen, visar ny forskning.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu