• Om den globala uppvärmningen stiger till två grader riskerar ökenlandskap att breda ut sig, enligt forskaren Deliang Chen, här i Arizona, USA.
Fria Tidningen

Forskare kräver nytt klimatmål

Om den globala uppvärmningen ökar med 2 grader kan 24 procent av jordens befolkning påverkas av torkan, visar en ny studie. Forskarna vill därför se ett mål på 1,5 grader – det skulle ge stor skillnad.

Skillnaden mellan konsekvenserna av en global uppvärmning på 2 grader eller 1,5 grader är större än vad man tidigare trott, visar ett nytt internationellt forskningssamarbete, där bland annat forskare från Sverige har deltagit.

– Vi har undersökt olika scenarier och ser att problemen vid en ökning på 1,5 grader är avsevärt mindre. Ibland frågar politiker vad skillnaden egentligen är och nu kan vi visa det, säger Deliang Chen, professor i fysisk meteorologi vid institutionen för geovetenskaper, Göteborgs universitet, och en av forskarna bakom studien.

Totalt har 11 forskare från Sverige, USA, Storbritannien, Sydkorea och Kina gått igenom globala klimatmodeller och scenarier som FN:s klimatpanel IPCC tagit fram. Slutsatsen är att torra områden blir avsevärt större med 2 graders höjning, vilket innebär risk för ökenspridning.

– Det har betydelse för vattenkvalitet, jordbruk och matförsörjning, säger Deliang Chen.

I ett av de scenarier som är mer sannolika kommer 24 procent av jordens befolkning påverkas av torka vid en global uppvärmning på två grader, medan endast 8 procent skulle påverkas om uppvärmningen stannade på 1,5 grader.

– Det är en stor skillnad och det ger politiska och geopolitiska konsekvenser. Vi kan redan börja se hur vattenbrist, torka och matproblem påverkas, inte minst i Syrien-krisen, säger Deliang Chen.

Det var 1992 som man enades globalt om 2-gradersmålet, genom FN:s klimatkonvention. För att nå målet måste alla länder ha stoppat ökningen av växthusgaser senast år 2020. Men Deliang Chen och hans forskargrupp menar att målet bör sänkas till 1,5 grader.

Hur realistiskt är det att uppvärmningen kan stanna på 1,5 grader?

– Det ser inte bra ut. Därför är det jätteviktigt att vi fortsättar med vår forskning och att kommunicera sådana här resultat. Vi hoppas också att man tar frågan på allvar politiskt. Det ser inte bra ut nu med Trump i USA, men det finns andra krafter – Sverige till exempel är ambitiösa och Kina är aktivt i den målsättningen. Även några delstater i USA är positiva. Det är inte omöjligt.

Fakta: 

Artikeln ”Keeping global warming within 1.5ºC restrains emergence of aridification” publicerades i Nature Climate Change den 1 januari.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Så kan #metoo påverka arbetslivet

MeToo

”Det kommer alltid att finnas en före och efter #metoo” – Fria pratar #metoo och arbetsrätt med två fackliga experter.

Fria Tidningen

Här är alla metoo-upprop

MeToo

49 yrkeskårer och andra grupper vittnar om sexuella trakasserier ­– här är hela listan.

Fria Tidningen

Elever strejkar mot utvisningar

Schillerska gymnasiet i skolstrejk mot utvisningar i dag, tisdag. ”Ungdomar har makt att påverka” säger eleven Simon Boerenbeker Klang.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu