Skånes Fria

”Jag kommer dö i Gaza”

Mohammed Dahbour ska utvisas till Gaza. Nu väntar myndigheterna bara på att han ska få ett palestinskt pass. Hittills har han suttit på flyktingförvaret i Åstorp i nästan sju månader, och hungerstrejkat i 16 av dagarna.

Mohammed Dahbour hungerstrejkade i protest mot hur han behandlats. Han känner inte till någon annan som suttit i förvar så länge som han gjort. Andra utvisningshotade vänner från Gaza sitter inte på förvar, säger han. Han är också besviken på hanteringen av hans ärende. Bland annat har han fått begäran om handlingar som redan skickats in, och fått motstridiga besked från polisen och den palestinska ambassaden.

Hans historia börjar på Gazaremsan i det ockuperade Palestina. Hamas polis anklagade honom för ett brott som han säger att han inte begått. Först häktades han och torterades. När hans pappa dog släpptes han på fri fot. Polisen kallade tillbaka honom och han fick sitta i husarrest. Han lyckades rymma, först till Egypten, sedan till Turkiet och till sist till Sverige, där han sökte asyl.

Inför första intervjun i processen förstod han inte att alla detaljer var tvungna att vara med från början. Han glömde att berätta om en av flera kallelser som han fått från Hamas. På den grunden avslogs hans asylansökan, säger han. Migrationsverket menade att han ljugit om sin relation till Hamas, och att den i själva verket var bra.

Mohammed Dahbour hade bott i Växjö i omkring ett år när han placerades på förvaret i Åstorp. Nu är tanken att han ska utvisas till Gaza via Egypten. Han behöver dock både ett palestinskt pass och ett egyptiskt visum först. Polisen som haft hand om hans fall ska hela tiden ha sagt att passet kommer om några veckor. När Mohammed Dahbour själv har kontaktat den palestinska ambassaden ska de ha sagt att det tar minst fem månader att få ett pass. Han tror också att det blir svårt för honom att få ett egyptiskt visum.

Nu har han snart suttit i förvaret i sju månader. Hans advokat har flera gånger sagt till polisen att han måste släppas, men ingenting har hänt, säger han.

– Till och med personalen har verkligen undrat, säger han via sin tolk.

Magnus Rosenberg är rättslig expert på Migrationsverket och säger att det kan inträffa att någon får sitta sju månader på så kallat verkställighetsförvar. Enligt ett nytt lagförslag ska maxgränsen vara tolv månader.

Han har inte hört att det ska vara några problem att få tranfersvisering för Egypten, men om en person som ska utvisas inte kan få ett visum kan det yttersta resultatet bli ett så kallat verkställighetshinder. Det innebär att Migrationsverkets beslut inte går eller är lämpligt att genomföra. En hungerstrejk ska egentligen inte påverka beslutet, säger Magnus Rosenberg.

– Teoretiskt skulle det kunna göra det, om någon är så sjuk att beslutet inte kan verkställas, eller om det bedöms olämpligt att verkställa.

Mohammed Dahbour har nu skickat ytterligare material till Migrationsverket, som han hoppas ska göra att han får ett annat beslut om asyl i Sverige. Han försöker att bevisa att hans liv är i fara om han återvänder till Gaza. Först handlade det om en video, som brodern filmat, när Hamas polis kommer hem till hans familj, letar efter honom och misshandlar hans mor.

Polisen kom senare till huset igen, hittade filmen och grep brodern och systern. Systern är släppt men brodern är fortsatt fängslad. Nu har Mohammed Dahbour börjat att skicka in handlingar kring broderns misstänkta brott och frihetsberövande. Sedan väntar han på beslut.

– Det här är sista chansen för mig. Om jag är i Gaza kommer jag att dö. Vore det inte farligt på riktigt skulle jag aldrig lämna min familj för att bo själv i ett annat land.

Under hungerstrejken fick han uppmaningar att avbryta den, för att orka kämpa, så den närmaste tiden kommer han att äta.

– Om jag släpps blir jag jätteglad, men får jag avslag kommer jag att hungerstrejka tills jag dör.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Företag byteshandlar i ny barterring

Lokala företag blir starkare om de byter sitt överskott av varor och tjänster med varandra. Det är tanken med en så kallad barterring, som nu startar för första gången i Sverige.

Så ska städer bli hållbara

Ny studie: Om vi vill öka ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet behöver vi fokusera mer på städerna.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu