Birger Schlaug

Synpunkten


Birger Schlaug
Fria Tidningen

Euron bidrar till ökade klyftor

Det är nästan alltid irriterande att gå tillbaka till källorna. Det skapar oftast bara förvirring. Det är ju så skönt och lugnt att leva med fördomar. I själva verket är våra hjärnor något av fördomsmaskiner. De älskar att spara energi genom att sortera efter enklast möjliga mall. Allt som bryter mönster kräver omstrukturering, som i sin tur kräver energi. Och eftersom hjärnan drar mest energi av alla våra organ så gäller det att hushålla…

Nu har vi ju lärt oss att greker är lata typer som får skylla sig själva när deras eurokollegor kräver sänkta löner, sänkta pensioner, uppsägningar och utförsäljningar.

Dom jobbar inte mycket, har jag hört sägas. Dom går tidigt i pension, har jag hört. Anders Borg har i teve meddelat att de går i pension i 40-årsåldern. Det är lata grekers fel att något så felfritt som euron hotas, meddelas av Angela Merkel och de andra som investerat sin prestige i europrojektet.

Så går jag då till källorna. Och blir förvånad. Den lägsta pensionsåldern i Grekland är 61 år. I Sverige är den 60. Tar man ut pensionen då så är den förstås reducerad, i både Sverige och Grekland. Vad fick Anders Borg det där med 40-årsålder ifrån?

Arbetstiden i Grekland. Hur är det med den? Ojdå, den är längst i hela EU. Man jobbar 42 timmar i veckan i snitt, enligt Eurostat. I Tyskland jobbar man 36 timmar.

Men snart kommer man att jobba mindre i Grekland, mycket mindre, för arbetslösheten kommer att slå till ordentligt i takt med att skolor, sjukvård och annan offentlig verksamhet ska bedriva massuppsägningar av människor. Och lägsta lönerna – och de är redan låga – ska alltså sänkas, liksom de lägsta pensionerna ska sänkas. Det är inte undra på att människor är förbannade.

Nej, det är inte bara eurons fel att det gått illa för Grekland. Man mifflade sig in i eurosamarbetet, och vare sig marknad eller EU-politiker ville veta något för man var så euforisk över europrojektet. Om inte annat skulle det finnas några vinnare, tänkte man väl på kammaren och hoppades att det skulle bli de själva. De som spelar rätt och har god information kan alltid vinna.

System som ska centralstyras med enhetliga spelregler för att passa bra för länder som både Tyskland och Grekland existerar inte. Det som fungerat väl för länder som Tyskland och Finland har fungerat usel för länder som Irland och Spanien.

Inför den svenska folkomröstningen hävdade eurons vänner att det skulle fungera bra för alla. Man hävdade på fullt allvar att den gemensamma valutan skulle leda till utjämning och minskade spänningar. Vi andra hävdade att det skulle bli tvärtom. De som hade mest fel är numera statsminister och oppositionsledare. Tragikomiskt kan man tycka.

Euron bidrar till ökade klyftor och ökad spänning i Europa. Det kan tyckas ironiskt. Men det är mest förskräckligt. För det som finns bakom hörnet i ett Europa som försatt sig i kristillstånd är de bruna – redan har två fascister ingått i en krisregering i Grekland och det är inte en särskilt osäker prognos att påstå att fascisterna får framgångar i valet. Desperation, besvikelse och kränkning kan leda till vad som helst.

EU har byggt upp system och strukturer som bygger på idén om evig – men omöjlig – ekonomisk tillväxt, man har byggt upp komplexiteten till kollapsens rand och vill nu inte se följderna av detta utan skyller på lata, fifflande greker när det återigen skälver.

Euron är inte enda orsaken till problemen, men euron är inte heller en lösning på dem. Eftersom Irland och Island genomgått ungefär samma sorts kollaps så får vi facit så småningom. Fast egentligen vet vi redan: Islänningarna som är fria från euron kommer att reda ut sin tillvaro inom några år. Det betyder att det kommer att gå åt en hel del energi för att sortera om i både Reinfeldts och Löfvens hjärnor.

Om dom nu inte väljer att blunda förstås. Ett beprövat politiskt knep.

Fakta: 

<h2>Birger Schlaug är debattör och fristående krönikör för Fria Tidningen.</h2>

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu