Skånes Fria

Folkhögskoleelever får inte åka på studentkortet

Många elever som läser på gymnasial nivå på folkhögskola lägger halva studiebidraget på ett pendlingskort. Skånetrafiken ger dem ingen rabatt, utan menar att hemkommunen borde stå för notan.

Siri Veileborg går på Östra Grevie folkhögskola i Vellinge kommun, men bor i Malmö. Hon betalar fullt pris för sitt jojokort, eftersom den estetiska kurs som hon läser inte klassas som eftergymnasial. Då ger Skånetrafiken inte heller någon studentrabatt.

Från Region Skånes sida har man tänkt att staten har ansvaret för den eftergymnasiala utbildningen, men att kommunen ansvarar för utbildning på grundskole- och gymnasienivå. Kommunen bör alltså även bekosta resorna, menar Mats Persson (FP), som är ordförande i Region Skånes kollektivtrafiknämnd.

– Vi har valt att dra linjen där. Kommunen har möjlighet att köpa kort för dem som läser på grundskole- och gymnasienivå till rabatterat pris och det förväntar jag mig att hemkommunen ska erbjuda. Det blir gratis för folkhögskoleeleverna som läser på grundskole- och gymnasienivå om det fungerar som det ska. Det handlar om att underlätta för den gruppen, säger han.

Den här informationen har inte nått fram till folkhögskoleeleverna, som enligt Siri Veileborg tidigare har kunnat köpa samma pendlingskort som dem som läser på eftergymnasial nivå. Hon säger att hon ska prova att ansöka till sin hemkommun, i det här fallet Malmö stad. Men där kommer hon nog inte så långt. Där ges nämligen bara resebidragen till folkhögskoleelever som läser på gymnasial nivå – och inte har fyllt 20 år.

– Om du är över 20 betraktas du som vuxen och får bekosta din utbildning själv, som vem som helst. Samma regler gäller som om du läste på universitet, säger Ann-Sofie Nordh, som är planerings- och antagningschef på Malmö stads utbildningsförvaltning.

Mats Persson blir förvånad över beskedet.

– Jag tycker att det är märkligt. Vi har haft ett regelverk där jag har haft förväntningen att kommunen ansvarar för sina medborgare fullt ut. Vi få ta en diskussion med kommunerna om deras ansvar och om medborgarnas rätt att studera på gymnasienivå även när de är över 20 år.

Under tiden får eleverna fortsätta att betala fullpris. Han kan inte säga hur lång tid det kan ta att hitta en lösning.

– Vi får titta på hur många som kommer i kläm. Det är viktigt att vi har ett system så att alla kan ta sig till och från sin utbildning. Utbildning är viktigare än någonsin.

Hans råd till folkhögskoleeleverna är än så länge att försöka att få sina hemkommuner att göra ett undantag från reglerna och betala resorna ändå.

Siri Veileborg tycker att det är konstigt att Mats Persson inte kollat upp vad som gäller.

– Det han sa stämmer inte på oss. Jag tycker att alla som är berättigade till stöd från CSN ska kunna få studentrabatt, oavsett vilken nivå man läser på. Det är absurt att man ska behöva lägga halva studiebidraget på att pendla till och från skolan.

Fakta: 

Ett månadskort för resor i hela Skåne kostar 1130 kronor.

Studiebidraget för folkhögskoleelever är normalt 2796 kronor.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Företag byteshandlar i ny barterring

Lokala företag blir starkare om de byter sitt överskott av varor och tjänster med varandra. Det är tanken med en så kallad barterring, som nu startar för första gången i Sverige.

Så ska städer bli hållbara

Ny studie: Om vi vill öka ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet behöver vi fokusera mer på städerna.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu