Skånes Fria

Polisen vill ha hjälp efter ännu ett mord

Nu har det hänt igen, det som inte får hända. På tre månader har nu sex personer skjutits ihjäl i Malmö.

Klockan 18.49 den 31 januari ringer en man till polisen och berättar att han hört skott på Fosievägen. Patrullen på plats hittar en skottskadad 48-årig man i en bil. Han förs med ambulans till sjukhus, där det konstateras att han dött av sina skador. Dörrknackningar, spårning med hundar och teknisk undersökning genomförs snabbt vid platsen. Nu letar polisen efter en eller två gärningsmän och en del fynd har kunnat skickas till Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL.

Dagen efter håller polisen en presskonferens i Malmö, med omkring 30 journalister på plats.

– Vi upplever en exceptionell situation i Skåne och Malmö. År 2002-2010 hade vi ungefär elva mord per år i Skåne. 2011 hade vi 15 mord, med en starkare prägel av uppgörelse mellan kriminella, säger biträdande länspolismästare Hans Nordin.

Poliserna har redan hunnit be om ännu mer förstärkning från kollegorna i resten av landet, utöver dem som redan kommit på plats. Satsningen ska fortsätta minst året ut. Men de önskar sig fler saker för att få stopp på skjutningarna.

1. Fler vittnen.

– Väljer man att inte berätta vad man sett, väljer man också att acceptera att det finns grupper som står utanför lagen, säger Börje Sjöholm, operativ chef för länskriminalen i Skåne.

2. Möjligheten att att använda tvångsmedel som telefonavlyssning för att förebygga brott, det vill säga redan innan en förundersökning är inledd. Diskussionerna om hur det skulle kunna fungera både etiskt och juridiskt har inte hunnit komma särskilt långt ännu.

3. Större insatser från samhället i övrigt, till exempel Malmö stad. Inte minst vill de se fler möjligheter för unga män utan sysselsättning att hitta alternativ till ett liv som kriminella.

I onsdagens kommande Malmö Fria Tidning kommer vi att fördjupa diskussionen kring skottlossningarna. Missa inte det!

 

Skjutningar i Malmö de senaste månaderna

  • 24 november 2011: En 31-årig man skjuts ihjäl på ett taxikontor på Wolframgatan. En man har häktats i sin utevaro misstänkt för mordet, men har inte kunnat gripas ännu.
  • 20 december 2011: En 55-årig man skjuts ihjäl i en källare på Falsterbogatan och en annan man blir lindrigt skottskadad. Polisen har inga misstänkta.
  • 26 december 2011: En 27-årig man skjuts ihjäl i en spellokal på Västanforsgatan av en maskerad man. Två andra blir lindrigt skottskadade. Ingen misstänkt.
  • 31 januari 2011: En 15-årig pojke blir skjuten och hittas på en innergård på Ramels väg. Han förklaras död på sjukhus. Ingen misstänkt.
  • 3 januari 2012: En man blir ihjälskjuten på trottoaren på Kantatgatan. Ingen misstänkt.
  • 31 januari 2012: En 48-årig man skjuts ihjäl på Fosievägen. Han hittas i en bil och förs till sjukhus där han förklaras död. Ingen misstänkt.
  • Tidigare under 2011 sköts en man ihjäl vid en kiosk på Lönngatan och en annan blev ihjälskjuten på en parkering i Sibbarp.
ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Företag byteshandlar i ny barterring

Lokala företag blir starkare om de byter sitt överskott av varor och tjänster med varandra. Det är tanken med en så kallad barterring, som nu startar för första gången i Sverige.

Så ska städer bli hållbara

Ny studie: Om vi vill öka ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet behöver vi fokusera mer på städerna.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu