Skånes Fria

Konstnär döms för hets mot folkgrupp

Efter den uppmärksammade händelsen på Hallands nation i Lund förra året, då en grupp studenter klädde ut sig till mörkhyade slavar, satte en välkänd malmöitisk gatukonstnär upp affischer i Lund. De innehöll bland annat en bild på mannen som polisanmält händelsen i bojor, texten ”Vår negerslav har sprungit bort” samt namn och telefonnummer till en kvinna på Hallands nation.

Mannens dotter har sett bilden på internet och frågat varför han har kedjor runt halsen. Även kvinnan mådde mycket dåligt över affischerna. Gatukonstnären erkänner att han satt upp affischerna och säger att han ville kommentera händelsen på ett humoristiskt och provocerande sätt.

Det anses bevisat att både mannen och kvinnan kränkts samt att affischen var, i lagens mening, ”omotiverat kränkande för andra”. Malmöbon döms för förtal och hets mot folkgrupp till en villkorlig dom och 6 000 kronor i dagsböter. Han ska också betala 10 000 kronor vardera i skadestånd till de båda drabbade.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Företag byteshandlar i ny barterring

Lokala företag blir starkare om de byter sitt överskott av varor och tjänster med varandra. Det är tanken med en så kallad barterring, som nu startar för första gången i Sverige.

Så ska städer bli hållbara

Ny studie: Om vi vill öka ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet behöver vi fokusera mer på städerna.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu