Staden där kajorna talar latin och härbärgena är fulla | Fria.Nu
Uppsala Fria

Staden där kajorna talar latin och härbärgena är fulla

Uppsala kommun har flest antal hemlösa per invånare. En del av dem kommer till Mikaelsgården för att få hjälp. Uppsala Fria Tidning har träffat människor som samhället inte kan ta hand om.

– Man blir stel i hela kroppen, fryser. Ibland kommer polis eller väktare. De som bor i trappuppgången sparkar på en och säger att de ska ringa polisen om man inte sticker. Då känner man sig riktigt värdelös.

Så beskriver Björn Fredlund hur det kan vara att leva som hemlös. Han har varit utan bostad under långa perioder i sitt liv. I dag bor han i en lägenhet och jobbar som assistent på Mikaelsgården.

Mikaelsgården är en öppen daglig verksamhet för hemlösa och utsatta människor. Den har funnits i tre år och drivs av Stadsmissionen. Åldersgränsen är 20 år eftersom man inte har något krav på att besökarna måste vara nyktra för att komma in. Här kan man duscha, sova och få något i magen. Vanligtvis kommer ungefär 60 gäster per dag, men den här förmiddagen är ovanligt lugn. Ett par spelar biljard, några andra dricker kaffe. Utanför faller snön i stora flingor och temperaturen är mild, trots varningarna om rysskylan. 

– Många som besöker oss har någon form av funktionsnedsättning. Inte så pass allvarlig att de har fångats upp av samhället, utan de som ligger någonstans på gränsen, säger Jan-Olov Gustafsson som jobbar med ett projekt för att lotsa hemlösa tillbaka in i samhället.

I början av januari kom socialstyrelsen ut med en kartläggning över hemlöshet i Sverige. Den visade att färre sov ute på gatorna nu än för sju år sedan, men att fler var klassade som hemlösa enligt socialstyrelsens kriterier. 

Carola Matilainen är föreståndare på Mikaelsgården och håller med om det inte är så många som behöver sova utomhus nu för tiden. Men att man kan få tak över huvudet betyder inte att man har ett hem. Fler än någonsin lever med den ständiga känslan av att inte höra hemma någonstans och att inte veta hur länge man kan stanna där man tillfälligt bor. Härbärgena är ingen permanent lösning. 

En del av dem som kommer till Mikaelsgården har bostadssociala kontrakt. De har alltså en lägenhet som kommunen har skrivit kontrakt för. Men villkoren för att lägenheten ska skrivas över på den boende är hårda. Man får till exempel inte orsaka några störningar under en lång period, det vill säga manfår inte vara orsak till att en granne klagar. 

– Om det är gnabb mellan två grannar får den som har ett riktigt kontrakt automatiskt rätt, säger Jan-Olov Gustafsson. 

Björn Fredlund har flyttat runt mellan olika bostadssociala kontrakt.  Sitt senaste boende har han bara haft i ett par veckor. 

– När man har ett soc-kontrakt är man rädd för att göra en störning. Om någon klagar på en kanske man inte får bo kvar.

Han berättar att han nyligen fick göra sig av med sin hund eftersom han fått ett klagobrev om att den skällde. För att vara säker på att få bo kvar lämnade han bort hunden, även om det kändes tråkigt.  

Både Carola Matilainen och Jan-Olov Gustafsson tycker att det ställs för många krav på individen och att det skulle behövas extra stöd för personer som är på väg bort från hemlöshet. Många kan ha svårt med till synes enkla saker som att betala hyra eller veta vart man ska vända sig om något blir fel.

– Det finns ett enormt behov för de här människorna att komma vidare. Här på Mikaelsgården kan de få sina basala behov mötta. Men de behöver hjälp med att från detta kunna sköta en egen bostad, säger Jan-Olov Gustafsson.

De senaste åren har det skett en ökning av unga vuxna och utlandsfödda bland de hemlösa. Kanske är det just de grupperna som har svårt att leva enligt samhällets mall.  Socialstyrelsens kartläggning visar att Uppsala är den kommun som har flest antal hemlösa per invånare, nästan 1 800. 

– Folk blir förvånade över att det finns så många hemlösa i stan. Det stämmer inte överens med deras bild av Uppsala, säger Carola Matilainen.

Hon tror att folk söker sig hit för att det är en universitetsstad. Flera av de hemlösa hon träffat har kommit hit för att studera. De har fått en plats på kursen men ingenting är ordnat runt omkring. De har inget boende eller inkomst. Och så blir de hemlösa i stället för att bli studenter. 

– Sverige har ett hårt samhällsklimat. Vi är jättedåliga på att ta hand om dem som inte är välartade och passar in i mallen, säger Jan-Olov Gustafsson.

Fakta: 

<h2><strong>Hemlösa i Uppsala</strong><br>Totalt: 1 772<br>Män: 946<br>Kvinnor: 818<br>Personer under 26 år: 351<br>Födda i Sverige: 767<br>Födda utomlands: 959</h2>

Annons

Rekommenderade artiklar

Fadime får egen park

För tio år sedan mördades Fadime Sahindal av sin egen pappa. Hon dog för att hon ville leva sitt eget liv. Den 21 januari hedras hennes minne i Uppsala.

Uppsala Fria

Eritrea – ett land, två verkligheter

Svensk-eritreaner från Uppsala polisanmälde förra veckan eritreanska ambassaden för att driva in skatt av exil-eritreaner. En månad tidigare pågick regimvänliga demonstrationer på Stora torget som besvarades av en motdemonstration. Den senaste tiden orsakar Dawit Isaaks ursprungsland tumult på svensk mark. Uppsala Fria Tidning har träffat Rezene Tesfazion, en av de som anmälde ambassaden.

Uppsala Fria

Björklund: Läs historia, Åkesson!

Liberalernas ledare Jan Björklund sjöng de liberala värdenas lovsång i sitt Almedalstal och angrep SD- ledaren.

–Jimmie Åkesson, gå hem och läs historia!

Hjärnan pigg längre hos dagens 70-åringar

Dagens personer i 70-årsåldern är piggare i hjärnan än tidigare generationer. Men när den kognitiva förmågan väl börjar försämras, går nedgången snabbare än tidigare. Det antas hänga ihop med hur vi använder hjärnans reservkapacitet. 

© 2021 Fria.Nu