Fadime får egen park | Fria.Nu
Uppsala Fria

Fadime får egen park

För tio år sedan mördades Fadime Sahindal av sin egen pappa. Hon dog för att hon ville leva sitt eget liv. Den 21 januari hedras hennes minne i Uppsala.

26-åriga kurdiskan Fadime Sahindal har rest från Stockholm till Uppsala för att träffa sin mamma och sina systrar. Mötet ska ske hemma hos systern eftersom hon inte vill riskera att stöta på sin pappa eller bror. De har tidigare misshandlat och hotat henne till livet för att hon dragit skam över familjen genom att leva på fel sätt. När hon ska lämna systerns hem möts hon av sin far. Han skjuter tre skott och hon dör direkt.

Den 21 januari kommer Fadime Sahindals minne att hedras i Uppsala och en mängd olika föreningar har gått ihop för att arrangera hennes dag. Då ska hon få en egen park i korsningen Östra Ågatan/Bangårdsgatan och där kommer det att sättas upp en skulptur till hennes minne, gjord av konstnären Hanna Beling. Förslaget om en minnesplats har överklagats av en person men om överklagan inte går igenom är det tänkt att skulpturen ska vara klar senare i vår. Initiativet till parken kommer från vänsterpartisterna Ilona Szatmari Waldau och Jeannette Escanilla. De lade fram förslaget redan 2007.

– Först var det ingen på Namngivningsnämnden som ville ta tag i frågan. Ämnet hedersmord är känsligt och jag tror att de var rädda för att uppröra någon. Men det handlar absolut inte om att peka ut någon särskild grupp, utan om att uppmärksamma Fadime och det hon stod för, säger Jeanette Escanilla.

Fadime har blivit en symbol för kampen mot hedersvåld. Inte bara för att hon själv mördades, utan också för att hon kämpade för unga kvinnors rätt att bestämma över sina liv. 2001 höll hon ett tal i riksdagen om hur det var för henne att leva som invandrartjej i Sverige.

– Jag hoppas att vi kan uppmärksamma och ta tag i diskussionen om hedersvåld. Att öka kunskapen om vad som är vad, säger Jeanette Escanilla.

Enligt länsstyrelsen sker hot, tvång, våld och mord i hederns namn i samhällen eller grupper som har starkt patriarkala familjesystem och ett skamtänkande som rör hela gruppen. Bakom brotten finns ett grupptryck att hedern ska återupprättas och detta sker genom bestraffning. Frågan är känslig och komplicerad eftersom den ibland tenderar att peka ut vissa religiösa grupper. Men hot och våld är inte påtvingat av någon religion utan har sin grund i vissa gruppers och kulturers gemensamma värderingar. Till exempel var inte Fadime Sahindals pappa troende.

Några som får möta problemen i Uppsala är TRIS, tjejers rätt i samhället. Många ungdomar vänder sig till dem för att de känner sig begränsade och är oroliga för vad som ska hända. Mestadels handlar det om att själv få välja sitt liv, som ett vanligt ungdomsliv med fika och bio. För vissa är det allvarligare, som rädsla för att bli bortgift.

– Vi stöttar dem och föreslår till exempel att de förstör sina pass så att de inte kan åka utomlands och bli bortgifta. De kan prata med polisen så att de inte kan få ett pass utfärdat. De kan också prata med sina skolor och be dem att hålla ögonen öppna, säger Talin Ghadimi som jobbar för TRIS.

Om hederskulturen växt de senaste tio åren är svårt att veta. Fler ungdomar hör av sig till TRIS i dag men enligt Talin Ghadimi kan det lika gärna bero på att fler är benägna att söka hjälp. Men det är en lång väg kvar innan problemet är löst.

– Samhället behöver satsa mer på förebyggande arbete, både för ungdomar och för deras föräldrar. Socialtjänsten behöver bättre utbildning i de här frågorna.

Hedersvåldet drabbar inte bara tjejer utan även unga män, som afghanske Abbas Rezai som mördades av sin flickväns familj.

Fakta: 

Stort mörkertal

Enligt FN sker ungefär 5000 hedersmord om året, men mörkertalet anses vara stort. Sedan 1994 har det i Sverige utfärdats domar i sex fall av hedersmord. Även här tros mörkertalet vara omfattande. Till exempel uppkom begreppet balkongflickor när Sveriges Radios Kaliber beskrev hur en rad misstänkta dödsfall ägt rum genom att unga flickor hoppat från balkonger. Samtliga flickor hade levt under mycket stränga förhållanden hemma och en tes var att de drivits till självmord av sin familj. Misstankarna kunde dock inte styrkas.

Annons

Rekommenderade artiklar

Eritrea – ett land, två verkligheter

Svensk-eritreaner från Uppsala polisanmälde förra veckan eritreanska ambassaden för att driva in skatt av exil-eritreaner. En månad tidigare pågick regimvänliga demonstrationer på Stora torget som besvarades av en motdemonstration. Den senaste tiden orsakar Dawit Isaaks ursprungsland tumult på svensk mark. Uppsala Fria Tidning har träffat Rezene Tesfazion, en av de som anmälde ambassaden.

Uppsala Fria

Björklund: Läs historia, Åkesson!

Liberalernas ledare Jan Björklund sjöng de liberala värdenas lovsång i sitt Almedalstal och angrep SD- ledaren.

–Jimmie Åkesson, gå hem och läs historia!

Hjärnan pigg längre hos dagens 70-åringar

Dagens personer i 70-årsåldern är piggare i hjärnan än tidigare generationer. Men när den kognitiva förmågan väl börjar försämras, går nedgången snabbare än tidigare. Det antas hänga ihop med hur vi använder hjärnans reservkapacitet. 

© 2021 Fria.Nu