Radikalisera klimatpolitiken: ”Det är som att stoppa ett världskrig – fast svårare”
Miljön ska bli en fråga att räkna med i valet 2014. Nätverket Radikalisera klimatpolitiken har dragit igång ett upprop för att sätta klimatfrågan på agendan och få till politiskt radikala beslut.
Nätverket som grundades i november förra året startade som en protest mot att miljöfrågan fick lite utrymme i senaste valrörelsen. Tanken är att genom ett upprop sätta press på samtliga politiska partier att på allvar börja diskutera klimatfrågan och möjliga lösningar.
– Alla som skriver på uppropet ger politikerna mandat att genomföra hur radikala omställningar som helst, säger initiativtagaren Billy Larsson.
Bakom nätverket står tolv personer bestående av allt ifrån skribenter och kulturpersonligheter, till professorer och samhällsdebattörer som oroas över det ständigt växande klimathotet.
– Idag ligger fokus på att göra ekologiskt hållbara fotavtryck genom att vi individuellt ändrar vår livsstil, men det behövs politiska beslut för att vi ska kunna lösa problemet, säger Billy Larsson.
Han menar att internationella klimatförhandlingar inte räcker för att genomföra de omställningar som krävs och anser att det senaste klimatmötet i Sydafrika var dömt att misslyckas redan på förhand.
– Det är ett kompromissmaskineri som aldrig kommer att fungera. Inget land vill ta ansvar och klimatkrisen är alltid någon annans fel, säger han.
Han menar att det därför är viktigt att något land tar täten och börjar ställa om genom radikala lösningar, även om det i praktiken innebär lägre konsumtionsnivå och en förändrad livsstil för många människor. Tron på en ständigt ökad tillväxt är exempelvis något som måste börja ifrågasättas, menar han.
– Forskning visar på att ekonomisk tillväxt och ökade utsläpp har ett samband, men ändå pratas det om att klimatkrisen ska lösas med just tillväxt, säger Billy Larsson.
Uppropet har hittills fått nära sextusen underskrifter, något som välkomnas av miljöminister Lena Ek (C)
– Jag tycker att det är jättebra när människor engagerar sig, om människor är engagerade så får vi större majoritet för miljöfrågor, säger hon.
Regeringen har som mål att 2030 ha en fossiloberoende fordonsflotta och till 2050 är tanken att vi ska leva i ett klimatneutralt samhälle, vilket innebär att Sveriges utsläpp av växthusgaser ska vara lika med noll.
– Det är väldigt ambitiösa mål och vi är en bit på väg men mycket arbete återstår, säger Lena Ek.
Hon menar även att det är viktigt att börja diskutera konsumtionsmönster och att satsningar på miljösmart information för konsumenterna är väsentligt.
– Jag vill starta en folkrörelse där alla blir lika intresserade av miljöfrågan som för sopsorteringen när den kom med Agenda 21, säger hon.
Vilka förändringar tycker du som miljöminister att Sverige måste göra för att bli ett föregångsland i klimatdebatten?
– Vi står inför en förändringens tid som är lika omvälvande som när vi gick från ånga till el och nu ska vi gå från el till klimatvänlig energi, så jag tror att ett teknikskifte är väldigt viktigt.
Men Billy Larsson ser en fara i en för stor tro på teknikens möjligheter.
– Den politiska diskussionen idag är alltför inriktad på tekniska lösningar och fokuserar för lite på folkbildningsförslag, säger han och menar att frågans svårighetsgrad förminskas.
Men att klimatfrågan är en hård nöt att knäcka håller han med om.
– Det är som att stoppa ett världskrig, fast svårare. I krig kan man peka ut någons ansvar, men det är svårt att ha en Nürnbergrättegång om klimatet.
Uppropet har inget slutdatum men förhoppningarna är att få minst tjugotusen underskrifter till 2014.
– Poängen är att skapa en helt annan anda inför nästa val. Vi måste markera att vi tar klimatet på stort allvar, säger Billy Larsson.