Stockholms Fria

”Fler kameror ökar tryggheten”

Satsa på fler kameror i centrum för att öka tryggheten och lösa fler brott. Det anser Karl Berg, ordförande i Älvsjö stadsdelsnämd (FP). Men alla är inte lika övertygade om att kameraövervakning är det bästa sättet att skapa en tryggare miljö.

En färsk medborgarundersökning visar att fyra av tio Älvsjöbor känner sig otrygga när de går ute ensamma på kvällen.

Karl Berg, som förutom sitt ordförandeskap i Älvsjö stadsdelsnämd även sitter i Stockholms kommunfullmäktige och engagerat sig särskilt i polisiära frågor, tror att tryggheten kan öka med fler kameror.

– Tydligt skyltade kameror vid exempelvis pendeltågsstationens entré i kombination med bättre belysning är ett effektivt sätt att minska antalet våldsbrott, överfall och personrån.

Han ger som exempel den våldtäkt som skedde på gångvägen utanför pendeltågsstationen förra året.

– Om en kamera hade funnits vid det tillfället är jag säker på att gärningsmännen snabbt kunnat identifieras och kanske till och med ha avskräckts från att begå brott.

Även vid busstationen nedanför den gångväg som knyter samman Stockholmsmässan och Älvsjö centrum tror han att kameror kan vara till nytta.

– I många fall förblir brott ouppklarade för att människor avstår från att vittna eller ingripa. Eftersom människor uppenbarligen tittar bort med sina egna ögon behövs mekaniska ögon som kan hjälpa polisen.

Enligt BRÅ, Brottsförebyggande Rådet, klarades 36 procent av de anmälda brotten upp i Stockholms län under 2010. Den andelen tror Karl Berg kan bli högre med fler kameror.

– Vi lever i ett redan transparent samhälle där folk delar med sig av bilder på sig själva och varandra över nätet utan att det sker kontrollerat. I det här fallet handlar det ju om ordnade former. Jag ser inga hinder för en uppluckring av hur lagen om allmän kameraövervakning tillämpas, så att tillstånd kan ges mer frikostigt.

De lokalbor STF talar med har delade uppfattningar om kameraövervakning. Habip Josefsson som driver en frisörsalong i närheten av Älvsjö centrum tror att kameror kan vara bra vid brottsutsatta platser.

– Det är viktigt att kunna påvisa vilken effekt kameran har innan den monteras. Men ska våldsbrott förhindras behövs andra åtgärder som hårdare straff.

Henke Stenbeck, som bor i Skarpnäck men passerar Älvsjö på väg till jobbet, förordar fler väktare kring centrala knytpunkter.

– Möjligen kan kameror förebygga skadegörelse och stöld, men jag tror mer på att ha utbildad personal som rör sig ute bland folk.

Daina Fitins känner sig trygg i Älvsjö, som hon är väl bekant med. Hon förknippar kameror på gator och torg med känslan av att vara bevakad. Det stora problemet, menar hon, är den misstänksamhet och brist på tillit människor verkar ha till varandra.

– Samhället hårdnar. Människor får ett större avstånd till varandra. Upplevelsen av trygghet och gemenskap kan förstärkas genom grannsamverkan och att människor skapar rutiner för att ge hjälp och stöd. Jag blir själv ofta ombedd att göra sällskap med bekanta som tycker att det är obehagligt att gå hem själv.

Enligt BRÅ:s studie Kameraövervakning och brottspreventation från 2007, har kameraövervakning störst möjlighet att bidra till minskad brottslighet där brottsligheten från början är hög.

”Att ta till kameraövervakning för att ytterligare öka tryggheten eller minska brottsligheten där situationen redan är förhållandevis god, ger sannolikt endast begränsade effekter, om ens några.”

Enligt rapportförfattaren verkar kameraövervakning ”fungera bäst för att förhindra planerade brott, framför allt inbrott, stöld och skadegörelse. När det gäller mer oplanerade brott, exempelvis våldsbrott som sker under alkoholpåverkan, tyder erfarenheterna på att kameraövervakningens avskräckande effekt har mindre betydelse.”

En avgörande faktor för kamerans effekt är att allmänheten känner till att den finns där.

Lars Byström, presstalesman för polisen i Stockholms län, har ingen uppfattning om ifall kameraövervakning leder till minskat antal brott. Däremot är han av uppfattningen att det lett till fler uppklarade brott.

– Framför allt vid kollektivtrafikplatser har kameran hjälpt oss att identifiera gärningsmannen.

Just nu genomför Stockholmspolisen helgsatsningar med förstärkt personal vid platser som är särskilt utsatta för våldsbrott och personrån.

– Kameror kan vara användbart vid särskilda platser, men det är också viktigt att värna om frizoner där människor inte kontrolleras, säger Lars Byström.

 

Lagen om allmän kameraövervakning

  • Upplysning om allmän kameraövervakning skall lämnas genom tydlig skyltning eller på något annat verksamt sätt.
  • Tillstånd till allmän kameraövervakning krävs för att en övervakningskamera skall få vara uppsatt så att den kan riktas mot en plats dit allmänheten har tillträde.
  • Tillstånd till allmän kameraövervakning skall meddelas om intresset av sådan övervakning väger tyngre än den enskildes intresse av att inte bli övervakad. Vid bedömningen av intresset av allmän kameraövervakning skall särskilt beaktas om övervakningen behövs för att förebygga brott, förhindra olyckor eller därmed jämförliga ändamål.
ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Vaktbolag aktivt på ockuperad mark bevakar länets sjukhus

Vaktbolaget G4S som säljer säkerhetstjänster i det ockuperade Västbanken bevakar både riksdagshuset, Södersjukhuset, Karolinska universitetssjukhuset och stora delar av primärvården i Stockholms län. ”Jag vill se tydligare regler vilken hänsyn som ska tas till vad en aktör gör utomlands vid en upphandling”, säger landstingets upphandlingsförvaltare Erik Guldbrand.

Stockholms Fria

SL polisanmäler Securitas

SL har polisanmält Securitas efter att externa jurister kommit fram till att Securitas överrapportering kan röra sig om bedrägeri. Erika Ullberg, trafiklandstingsråd i opposition (S), är kritisk mot SL:s beslut.

Stockholms Fria

© 2024 Fria.Nu